Ökar år efter år: ”Vi badar i syfilis just nu”

Simon Uggla/TT

Publicerad 2022-01-04

Kondom förblir det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré.

Könssjukdomarna klamydia och gonorré är på tillbakagång. Värre är det med syfilis – vars förekomst ser ut att öka kraftigt under 2021.

– Syfilis kan leda till allvarliga skador om den inte upptäcks och behandlas, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

”I kväll får 107 svenskar gonorré”.

De bevingade orden känns igen från filmen ”Sällskapsresan”. Men innan de hamnade på Berras blå tröja under dennes irrfärd runt Gran Canaria i jakt på Pepes Bodega prydde de stortavlor i 60- och 70-talets Sverige som en del av en kampanj från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Då var gonorré den vanligaste könssjukdomen i Sverige med uppemot 40 000 fall årligen. Mycket tack vare kampanjen minskade smittspridningen för att i mitten av 90-talet uppgå till ett par hundra fall per år.

Efter att länge ha legat på relativt låga nivåer ökade antalet konstaterade fall dramatiskt mellan 2009 och 2019, från drygt 600 till över 3 200 fall per år.

Under 2020 landade antalet fall på knappt 2 700, en minskning med 17 procent. Årets elva första månader pekar på en liknande siffra för 2021.

– Det ser ut som att vi ligger kvar på ungefär samma antal fall av gonorré även i år, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Klamydia – lömskare än gonorré!

Så löd nästa RFSU-kampanj som rullades ut i mitten av 80-talet för att öka medvetenheten om den då relativt okända könssjukdomen som i dag är Sveriges – och västvärldens – vanligaste.

Men trots att klamydia i dag är Sveriges vanligaste könssjukdom med runt 35 000 konstaterade fall årligen, pekar kurvan nedåt. Mellan 2011 och 2020 minskade antalet fall med 18 procent, och mellan januari och november i år föll antalet med ytterligare drygt åtta procent jämfört med samma period i fjol.

Inspelning av filmen "Sällskapsresan" i San Agustin på Gran Canaria. Från vänster Sven Melander, Lasse Åberg och Weiron Holmberg.

Oklar pandemieffekt

Utvecklingen tycks gå åt rätt håll, men pandemins framfart gör det vanskligt att värdera siffrorna. Med en hårt ansatt sjukvård fick provtagningen för könssjukdomar länge stå tillbaka, vilket kan ha lett till att färre fall upptäcktes. Samtidigt har kontaktytorna för nya sexuella förbindelser varit begränsade, vilket sannolikt bidragit till minskad smittspridning.

Så hur tillförlitlig är egentligen statistiken?

– Det är förstås svårt att säga. Vi har inte tillräckligt med testdata för 2021 tillgänglig ännu. Testar vi inte så hittar vi självklart inte, men i ett längre perspektiv så har testningen för både klamydia och gonorré ökat varje år till och med 2019, med fortsatt möjlighet att beställa hemtest även under pandemin. Det tyder på att minskningen vi ser för klamydia är en sann minskning, säger Inga Velicko.

Om trenden går åt rätt håll för klamydia och gonorré så ser det mörkare ut när det kommer till den allvarligare könssjukdomen syfilis.

Sjukdomen förde under 90-talet en tynande tillvaro i Sverige, men sedan millennieskiftet har det skett en stadig ökning. Antalet konstaterade fall mer än dubblerades mellan 2011 och 2020, och Folkhälsomyndighetens preliminära siffror, om än mycket osäkra, pekar på en kraftig ökning 2021.

– Får man syfilis så sitter antikropparna kvar livet ut, därför tar det tid att fastställa om den syfilis som syns på testerna verkligen är pågående. Vi ser en ökning, men det är för tidigt att säga hur stor.

Även om det rör sig om få smittade i absoluta tal – 474 konstaterade fall 2020 – är utvecklingen, enligt Inga Velicko, mycket oroväckande.

– Syfilis är en komplicerad sjukdom och kan leda till allvarliga skador om den inte upptäcks och behandlas, säger hon.

En klamydiabakterie uppförstorad 200 gånger, sedd genom ett mikroskop 1975. Bilden är tagen av den amerikanska folkhälsomyndigheten, Centers for disease control and prevention.

”Badar i syfilis”

Finn Filén, överläkare på mottagningen Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm som vänder sig till män och transpersoner som har sex med män, flaggade i somras för en galopperande smittspridning, och säger att problemet kvarstår.

– Vi har sett en ökning tio år i rad nu, och kurvan pekar brantare och brantare. Jag räknar med över 300 fall i år bara hos oss. Vi badar i syfilis just nu, säger han.

Venhälsan tar enligt Finn Filén årligen emot cirka hälften av alla landets syfilispatienter.

– Den här infektionen har fått ett fäste inom populationen gaykillar i Stockholm, framförallt. Det börjar bli ett ganska stort problem trots att det inte är svårt att behandla infektionen, för om man har otur så går man ut och blir direkt smittad igen.

Att just homosexuella män drabbats hårt har enligt Finn Filén att göra med senare års stora framsteg i behandlingen av hiv. Den som lever med välbehandlad hiv kan i dag ha oskyddat sex utan risk för att överföra infektionen.

– Folk är i grund och botten inte lika rädda, och är därför inte lika duktiga på att använda kondom som man var på 90-talet då det var en överlevnadsfråga för att slippa bli smittad av hiv och utveckla aids som man dog av, säger han.

Svårslaget gummi

Gonorré, klamydia och syfilis smittar framförallt genom oskyddat samlag. Kondomen är och förblir därför det bästa skyddet.

Något hundraprocentigt skydd mot könssjukdomar finns emellertid inte att tillgå. Syfilis, klamydia och gonorré är lömska sjukdomar på så vis att många drabbas utan att få symtom. Det innebär att smittan lätt sprids vidare av intet ont anande bärare. Obehandlad kan inte minst syfilis, men även övriga två, dessutom leda till allvarliga besvär senare i livet.

– Har man ett sexuellt beteende som kan innebära en risk så finns det bara ett sätt att ta kontroll över situationen, och det är helt enkelt att testa sig med jämna mellanrum, säger Finn Filén.

Följ ämnen i artikeln