Finland inför nya restriktioner - begränsar covidpassen

Publicerad 2021-12-28

Från och med i dag, den 28 december, inför Finland nya restriktioner i landet.

Restriktionerna innebär bland annat mer distansundervisning och kortare öppettider för barer.

Dessutom kommer covidpassets användning att kraftigt begränsas.

Fram till julafton förra veckan så kunde de flesta finländarna leva ett relativt normalt liv om de var vaccinerade och hade ett covidpass.

Men i och med den höga smittspridningen så kommer nu landet att begränsa användningen av covidpassen i tre veckor, meddelar den finska regeringen på sin hemsida.

– Omikron har förändrat reglerna och vaccinationsbevisen är inte längre ett säkert skydd, säger Markku Tervahauta, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd, THL till DN.

– Vi anser inte att det fungerar att ha ett slags mellanläge där man har både restriktioner och vaccinationsintyg på en och samma gång. Det skulle ha inneburit att en person vissa delar av dagen kunde ha undvikit att följa restriktionerna bara han eller hon visade upp ett giltigt intyg för att på kvällen inte kunna undvika att följa restriktionerna.

Begräsningen kommer att innefatta de sammankomster där regeringen anser att samhällsspridningen är måttlig eller hög.

I praktiken kommer det att stoppa användningen av covidpassen på exempelvis barer, nattklubbar och massevenemang utan sittplatser. Även körer med över 10 personer och massevenemang utomhus utan bestämda sittplatser kommer att begränsas.

Barer får dessutom inte ha öppet längre än till klockan 18, med ett alkoholstopp efter klockan 17. Restauranger får har öppet två timmar längre, till klockan 20, men då krävs covidpass.

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild

600 000 ovaccinerade

Regeringen menar, trots beslutet om covidpassen, att vaccinationen med den tredje dosen är väsentlig för att få bukt på den höga smittspridningen. De meddelar också att det är viktigt att de 600 000 vuxna personer som inte har vaccinerat sig i landet med någon spruta bör göra det.

Restriktionerna gör också att fler elever kommer behöva sitta hemma. Detta i och med att distansundervisningen kommer bli krav för både högskolor och universitet fram till och med den 16 januari, med undantag för nödvändig närundervisning.

Detta beslut gäller dock inte grund- och gymnasieskolan som fortsättat kommer att få ha undervisning på plats.

Vissa svenskar undantas gränskontroller

Finland kommer även återinföra gränskontroller för Schengenländer vid inresa till landet. I det här fallet gäller används dock fortfarande covidpassen.

För om man ska in i landet krävs det att man är fullvaccinerad eller att man har ett intyg på att man insjuknat i covid-19 de senaste sex månaderna, samt ett negativt covid-19-test från de senaste 48 timmarna.

Detta gäller för alla födda 2005 och senare till årsskiftet och efter det från alla födda 2006 och senare. Beslutet gäller till och med den 16 januari.

Finska medborgare, boende i landet och personer som reser in i landet av nödvändig orsak undantas reglerna.

Andra regler gäller även för de personer som bor i vissa gränskommuner i Sverige och Norge.

ANNONS