Röda snövarningar utfärdade för västkusten

TT

Publicerad 2021-11-29

SMHI har utfärdat röd varning för delar av västkusten och en bit in i landet på grund av snö och vind. Arkivbild.

Uppemot 40 centimeter snö i kombination med rejäla vindar ser ut att skapa ett jobbigt oväder i delar av Götaland, främst på västkusten.

SMHI har utfärdat en röd varning, den kraftigaste, för onsdag och torsdag.

Varningen gäller för mellersta Halland, södra Västra Götalands län, sydvästra Jönköpings län samt nordvästra Kronobergs län. Från Laholm i söder till strax norr om Varberg i norr och till Gislaved och Ljungby i öst.

Prognosen beskrivs som osäker men ovädret – som drar in onsdag morgon och varar till mitt på dagen på torsdag – förväntas bland annat resultera i elavbrott och mycket stora förseningar för trafikanterna.

– Det väntas bli väldigt besvärligt i trafiken. Där kan det bli ganska stor påverkan med just framkomligheten. Snön kan driva ganska mycket, särskilt i öppna landskap. Det kan bli förseningar inom kollektivtrafiken till exempel, säger Petter Lind, jourhavande meteorolog på SMHI till TT.

Mot Baltikum

På de flesta håll förväntas det komma någonstans mellan 20 och 30 centimeter snö, men lokalt kan det enligt prognosen bli 40 centimeter.

Men redan under torsdagen väntas det alltså bli lugnare.

– Då verkar det dra bort mot Baltikum, säger Petter Lind.

Innan dess, på tisdag, väntas ett ymnigt snöfall som kan ge mellan fem och tio centimeter snö på tisdag morgon på västkusten. Det drar sedan vidare och berör hela västra delen av Götaland samt Blekinge och sydvästra Småland.

Framkomligheten på dåligt röjda vägar blir begränsad och resenärer kan få räkna med risk för försenade tåg, bussar och flyg och kanske även inställda avgångar, spår SMHI.

Gul varning till havs

Under tisdagseftermiddagen lämnar sedan snöfallet Blekinge och sydöstra Småland, enligt prognosen. Men SMHI understryker att den exakta utvecklingen är svårbedömd.

SMHI har utfärdat så kallad gul varning, vilket är den minst allvarliga formen. Redan för måndagen är gula varningar utfärdade till havs, eftersom det blåser mycket i sydöstra och mellersta Östersjön i eftermiddag och i Rigabukten.