Kvinna sköts till döds vid badplats – nu döms Shottazmedlem

Uppdaterad 2022-04-02 | Publicerad 2022-04-01

Den 25-åriga kvinnan avrättades med flera skott i huvudet på grund av ett bråk om fälgar.

En idag 20-årig man med kopplingar till det kriminella nätverket Shottaz döms nu till 14 års fängelse för mordet.

Flera andra döms även till långa straff för medhjälp.

”XX har avrättats och skott har även skjutits mot henne sedan hon fallit till marken”, skriver Luleå tingsrätt i sin dom.

Skotten ekar på en badplats i Notviken i Luleå kvällen den 30 juli 2021.

Kvar på marken ligger en 25-årig kvinna vars liv är bortom räddning. Ett helt magasin från en skarpladdad pistol i kalibern nio millimeter har tömts mot henne. Flera av skotten har träffat huvudet.

Även om de flesta av de nu dömda männen suttit tysta under förhör sedan dess har utredningen visat att det troliga motivet till mordet är något så trivialt som ett bråk om en bil.

Eller närmare bestämt fälgarna till en bil.

Den 6 juli ifjol, skjuts en 23-årig till döds i Rinkeby i en uppgörelse mellan kriminella nätverk. 23-åringen har kopplingar till det kriminella Stockholmsnätverket Shottaz och är vän med den nu morddömde 20-åringen.

Bilen körs efter hans död upp till Luleå och den nu mördade kvinnan och en vän får i uppdrag att ta hand om den.

Men så en dag försvinner både fälgarna till bilen och bilnycklarna.

Den 20-årige Shottazmedlemmen, som sedan en tid frekvent besökt Luleå, bestämmer sig för att hitta de försvunna fälgarna. Bilen har ett känslomässigt värde för honom har åklagaren i ärendet tidigare sagt.

Beskrivs som avrättning

Dagen för mordet, den 30 juli, råder febril aktivitet. 20-åringen försöker ta reda på vilka som kan veta veta något om fälgarna, enligt ett av få vittnen som vågat prata med polis.

Den 25-åriga kvinnan förklarar att det är en dåvarande vän till henne som sålt dem, att hon inte har något med det att göra eller sett röken av några pengar. Vännen å sin sida säger att han inte vet något om fälgarna.

På kvällen vill den mordåtalade 20-åringen ses igen, denna gång på badplatsen i Notviken.

En utbränd bil hittades utanför Boden. I bilen fann polisens tekniker bland annat en förlupen kula från mordvapnet och två sönderbrända mobiltelefoner. Utanför bilen påträffas ytterligare en telefon.

Där håller han något som liknats vid ett rättegångsliknande förhör. Men han blir inte nöjd med svaren han får.

Plötsligt riktar han enligt åtalet vapnet mot den 25-åriga kvinnan och avlossar åtta skott.

Polisen i Norrbotten har liknat mordet vid en avrättning, något som även Luleå tingsrätt i sin dom bekräftar den bilden.

”XX har avrättats och skott har även skjutits mot henne sedan hon fallit till marken. Hon har inte haft tid att värja sig.”

Efteråt konstaterar en av hans medåtalade i förhör:

– Det är bara Rinkebybarn som har kapacitet att göra såna här saker. Jag ser ingen i Luleå som skulle våga göra en så här grej.

Målets svaga punkt har varit att teknisk bevisning som knyter de åtalade till dådet har varit i det närmaste obefintligt.

Fallet kunde ha slutat som nedlagt om det inte varit för en vän till kvinnan som trots att han hotades till tystnad till slut namngav skytten.

Nyckelvittnet och hans familj lever sedan dess på hemlig ort då hotbilden mot dem bedöms som hög.

Ytterligare tre män åtalades för medhjälp till mordet på kvinnan. Två av dem döms nu till tolv respektive sex års fängelse.

Åklagaren i målet yrkade i slutet av rättegången på lagens strängaste straff för den 20-årige skytten, något som Luleå tingsrätt hörsammade.

Hade mordet ägt rum nu, då ungdomsrabatten är omgjord, hade det kunnat bli livstids fängelse för 20-åringen.

– Men när det här hände, då kunde en person som var under 21 när gärningen begicks, inte dömas till mer än 14 års fängelse, har åklagare Jonas Fjellström tidigare sagt till Aftonbladet.

De åtalade hade skottsäkra västar.

Den nu morddömde 20-åringen är av polisen känd för att vara aktiv i synnerligen grov brottslighet. Han ingår i gängnätverket Shottaz/Rinkeby1 som har ett mycket stort våldskapital.

Gängen expanderar norrut

Aftonbladet har tidigare berättat hur tecknen blir allt fler på att kriminella nätverk, bland annat från Stockholm, försöker etablera sig i norra Sverige.

Polisen i Norrbotten har länge känt till att medlemmar ur Stockholmsnätverk sökt sin tillflykt i norr. En färsk rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, sammanfattar en del av problematiken:

”Konkurrensen om platser leder till högre konfliktnivåer samt till att nätverk i storstäderna expanderar och utlokaliserar verksamheter till andra platser i Sverige”, skriver Brå i sin slutsats till rapporten ”Narkotikamarknader”.

Vad gäller den nu åtalade 20-åringen så tros han ha varit en del av Shottaz sedan 2019.

Från 2020 bedöms han ha försökt etablera sig i Norrbotten. Han har enligt polisens information observerats tillsammans med exempelvis fullvärdiga medlemmar i Hells Angels Luleå samt supportrar och sympatisörer till grupperingen.

Sedan tidigare förekommer 20-åringen som misstänkt i utredningar gällande grovt rån, människorov och försök till mord.

ANNONS