Polisbil voltade i Malmö – polisman död

Tyst minut hålls klockan 12 i hela landet

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2018-12-18

En polisbil voltade under utryckning i Malmö på tisdagskvällen.

En av poliserna, en 45-årig man, dog i olyckan.

– Jag har med stor sorg mottagit beskedet om att vår kollega avlidit i tjänsten, säger regionpolischef Carina Persson.

Polisbilen voltade av Axel Danielssons väg klockan 20.27 på tisdagskvällen.

På olycksplatsen fanns ytterligare ett fordon, och två personer är nu efterlysta,, meddelade Malmöpolisen vid sin pressträff på onsdagsförmiddagen.

Bilder från olycksplatsen visar hur polisbilen ligger på taket och hur räddningstjänstens personal arbetar.

Två poliser fördes till sjukhus efter olyckan. En av dem dog, bekräftade polisen på sin hemsida efter midnatt.

Den andre polisen, även han i 45-årsåldern, är mörbultade men han mår efter omständigheterna väl, sa Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde Malmö söder vid dagens pressträffen.

Polismannen som omkom hade jobbat i yrket i många år och beskrivs som duktig, erfaren och mycket saknad.

– Jag har med stor sorg mottagit beskedet om att vår kollega avlidit i tjänsten. Jag vet att detta var en mycket uppskattad medarbetare och vän. Mina tankar går till hans familj, vänner och närmaste kollegor, säger regionpolischef Carina Persson den nyhetsnoti polisen publicerade i natt.

Kvaddad personbil i närheten

Polisen bekräftar att olyckan skedde under utryckning. Några hundra meter från olycksplatsen stod under kvällen en kvaddad personbil som kört in i en stolpe och som undersöktes av polisen.

Om polispatrullen i olycksbilen jagade en annan bil är än så länge oklart, enligt Filip Annas, presstalesperson vid polisen i region Syd.

– Jag har inte kännedom om det var ett förföljande eller vad det var för ärende de åkte på. Det var under en utryckning, är det jag kan säga.

– Vi håller på och utreder vad som skett. Nu får vi även ta hand om personerna som jobbat med polismannen och vara ett stöd till anhöriga.

Under tisdagskvällen samlades kolleger och chefer på Rosengårds polisstation, uppger polisen.

Polisbilen voltade och hamnade på taket.

– I en situation som denna är det viktigt att finnas till för varandra, ta hand om varandra och trösta varandra så gott det går. Det har vi gjort under natten och det kommer vi att behöva göra under en lång tid framöver, säger Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus på polisens hemsida.

Rikspolischefen: ”Stor bestörtning”

Polismannens anhöriga är underrättade om dödsfallet. Utredningen av olyckan kommer att hanteras vid enheten för särskilda utredningar.

Rikspolischef Anders Thornberg informerades under kvällen.

– Det är med stor bestörtning som jag har tagit emot beskedet att en polis i Malmö har avlidit under ett tjänsteuppdrag. Mina tankar går till den avlidne kollegan, de anhöriga och övriga arbetskollegor i Malmö och i region Syd. Polisyrket är förenat med vissa risker och den här tragiska olyckan visar att vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna, säger han.

Tyst minut klockan 12

Polismyndigheten kommer i dag flagga på halv stång.

– Det är en tyst minut klockan 12 nationellt, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Följ ämnen i artikeln