Peter Springare petas från utredningen av mordet på Lena, 45

Uppdaterad 2018-06-20 | Publicerad 2018-06-19

Spaningsledare Peter Springare petas nu från utredningen av mordet på Lena Wesström, 45.

Detta efter hård intern kritik, rapporterar SVT Örebro.

– Förhoppningsvis hanteras nu utredningen på ett bättre sätt, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.

Lena Wesström anmäldes försvunnen tisdagen den 15 maj.

Polisen inledde en förundersökning om misstänkt människorov, eftersom man antog att hon inte försvunnit frivilligt från sitt hem i Örebro.

Fyra dagar senare hittades hon död bara i närheten av sitt hem.

Örebropolisens chef för hundverksamheten har varit mycket kritisk till att kroppen inte hittades tidigare.

Nu petas spaningsledaren Peter Springare från utredningen, rapporterar SVT Örebro.

Detta efter hård intern kritik om vilka utredningsinsatser som sattes in när Lena Wesström försvann.

Peter Springare ska även ha tagit semester innan kroppen hittades och man hade då fattat beslut att inte vidta några ytterligare planerade utredningsinsatser, skriver SVT.

Leds av ny utredare

– Vi har beslutat om att byta spaningsledare för den här mordutredningen. Exakt vad det beror på kan jag inte gå in på i detalj. Men sammantaget handlar det om att den grova brottsutredningen ska ske så bra som möjligt på ett sätt som de drabbade kan förvänta och kräva av polisen som organisation, säger Mats Nylén, kommunikationschef i polisregion Bergslagen.

Även andra personer i utredningen byts ut. Utredningen leds sedan i fredags av en person inom polisen som i vanliga fall är chef för avdelningen för brott mot barn, skriver SVT.

– Vårt arbete ska ske på ett så bra sätt som möjligt. Då handlar det både om att det sker så effektivt som möjligt och att de regler som finns följs, säger Mats Nylén som betonar att det inte handlar om eventuella åsikter som personerna skulle kunna ha.

Förhandlar med facket

Polisen har även inlett ett personalärende samt inlett förhandlingar med facket.

En man som tidigare har suttit häktad i fallet släpptes den 8 juni på fri fot och i nuläget finns ingen frihetsberövad. Mats Nylén tror ändå att bytet av utredare kan vara en vändpunkt.

– Utredningen hanteras inte på ett sämre sätt, utan förhoppningsvis på ett bättre sätt. Sedan om det betyder att man är närmare lösningar om vad som hänt eller vem eller vilka som begått ett brott är svårt att svara på, säger han.

Aftonbladet har sökt Peter Springare för en kommentar.

Till Nerikes Allehanda säger han:

– Det finns ju inget mått och sans i det här. Jag vet inte hur många gånger jag anmälts internt och att det sedan har skrivits av. Någon gång måste någon chef sätta stopp för det här handlandet.