Så mycket jobbar tjänstemännen över

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Siffrorna pekar på att arbetsbördan är för stor, menar Unionen. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Siffrorna pekar på att arbetsbördan är för stor, menar Unionen. Arkivbild.

Förra året jobbade Sveriges tjänstemän sammanlagt 1,5 miljon övertimmar per vecka.

– Det går inte att dra några andra slutsatser än att arbetsbördan helt enkelt är för stor, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

I snitt rör det sig om mer än en halvdag i övertid i veckan (5,9 timmar). I Uppsala jobbar tjänstemännen nästan en heldag extra (6,7 timmar), och i Jönköping är det fler än var femte som jobbar övertid, enligt statistik från Statistiska centralbyråns arbetskraftundersökning (AKU) som Unionen har låtit ta fram.

– De här siffrorna går bara att förstå som att det finns en kraftig obalans mellan vilka resurser som finns tillgängliga och vilka krav som ställs, säger Martin Linder.

Enligt honom blir anställda allt mer synonyma med funktionen av sitt jobb, något som i grund och botten är en fråga om bemanning och organisation.

– Om inte jag gör jobbet själv blir det inte gjort, förklarar han.

Allt fler är också tillgängliga även när de inte befinner sig på arbetsplatsen. Av privatanställda tjänstemän säger nästan 40 procent att de jobbar på helger och annan ledig tid för att hinna med arbetsbördan.

– Även om jobbet inte blir färdigt under arbetstid, så blir det färdigt genom att folk jobbar utanför ordinarie arbetstid, säger Martin Linder.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN