Därför vill Trump hålla sig väl med Putin

Nya ledtrådar om presidentens kopplingar till Ryssland

Frågan har ställs många gånger om varför Donald Trump är så undfallande mot Rysslands president Vladimir Putin.

Nu börjar ett svar utkristallisera sig.

Ända sedan valrörelsen drog igång 2015 har Donald Trump strött positiva omdömen omkring sig om Putin. Han är ”ett geni”. Han är ”en stark ledare” som Trump gärna skulle vilja vara vän med.

Trump var också väldigt ovillig att fördöma Rysslands annektering av Krim och ifrågasatte om det verkligen var USA:s ansvar att införa sanktioner mot Ryssland.

Att hylla Rysslands ledare var en väldigt udda inställning för att komma från en republikansk presidentkandidat. Många kunde inte förstå hur Trump kunde hylla en auktoritär ledare för en nation som normalt betraktades som en fiende.

Fastighetsmiljardärens dyrkan av Putin har fortsatt sedan Trump flyttade in i Vita huset. Ingen längtan verkade vara starkare hos Trump än att få till ett toppmöte med Putin.

När de två till slut träffades i Helsingfors i somras var Trump full av beundran för sin ryske kollega. På pressträffen efter mötet bedyrade Trump att han litade på Putins försäkringar att Ryssland absolut inte försökt påverka utgången av det amerikanska presidentvalet. Detta trots att USA samlade underrättelsetjänster offentligt gått ut med anklagelsen att Ryssland lagt sig i valet.

Donald Trump och Vladimir Putin skakar hand i Helsingfors.

Inga andra i rummet

Toppmötet var ovanligt på ett annat sätt. De två träffades helt utan medarbetare. De enda andra personerna i rummet var tolkarna. Ingen vet vad de två ledarna egentligen talade om. Så brukar den här typen av möten inte gå till.

Nu har den av Trump ständigt utskällda Mueller-utredningen om hans egen valkampanjs eventuella samarbete med Ryssland gett oss några viktiga ledtrådar om varför president Trump är så ovillig att göra sig osams med Putin och Ryssland.

Trumps före detta personliga advokat, Michael Cohen, har erkänt att han ljugit om sin chefs affärsintressen i Ryssland. Uppenbarligen har Trump länge burit på en dröm om att bygga en hög skyskrapa i Moskva som bär hans namn. I november 2015, fem månader efter att han deklarerat sin presidentkandidatur, skrev Trump på ett så kallat ”letter of intent” om att bygga ett Trump Tower i Moskva.

Tidigare hävdade Cohen att dessa planer skrinlades definitivt i januari 2016, innan det stod klart att Trump sannolikt skulle bli det republikanska partiets presidentkandidat.

Kontaktade Putin

I sin nya version säger Cohen att Trump ända till sommaren 2016 fortsatte försöka få projektet att bli av. Alltså när det i praktiken stod klart att han var presidentkandidat.

Inte nog med det. Cohen medger att han när projektet försenades kontaktade president Putins talesperson i Kreml, Dmitri Peskov, för att be dem om hjälp. Först hävdade Cohen att han bara skickat en e-postförfrågan som han aldrig fick något svar på. Nu medger han att han hade ett 20 minuter långt samtal med Peskovs personliga assistent som lovade att undersöka vad som hänt med Trumps skyskrapa.

Under hela tiden informerade Cohen regelbundet Trump om hur det hela fortskred. Något han tidigare förnekat.

Trump hävdade upprepade gånger under valrörelsen att han inte hade några som helst affärsintressen i Ryssland.

– Hur många gånger ska jag behöva säga det, sa Trump. Jag har inga affärer med Ryssland.

Trump Tower i New York.

Intressekonflikt

Så samtidigt som Trump försökte bli vald till USA:s president så fortsatte han försöken att få till en lukrativ affärsuppgörelse i Moskva. I dessa försök vände han sig direkt, via sin personligen advokat, till Rysslands president för att få honom att hjälpa till så att affären skulle bli av.

Då är det kanske inte så konstigt att Trump samtidigt hade ett intresse av att säga vänliga saker om Putin och låta förstå att han skulle kunna tänka sig att upphäva de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland om han blev vald till president.

Nu hävdar Trump att det fanns en klar möjlighet att han skulle förlora presidentvalet och att det därför inte fanns något skäl för honom att ge upp drömmen om en Trumpbyggnad i Ryssland.

Intressekonflikt brukar man annars kalla sådant. Trump kan misstänkas för att ha satt sina personliga affärsintressen framför USA:s.

Kanske drömmer Trump fortfarande om ett Trump Tower i Moskva och vill behålla Putin på sin sida.