Mer värme – då slipper du myggplågan

Av: Fanny Westling

Publicerad:
Torkan kan slå håt mot den blodsugande insekten.
Foto: TT/Scanpix
Torkan kan slå håt mot den blodsugande insekten.

NYHETER

Den varma våren har gjort att både pollen och mygg har fått en rejäl kickstart.

Men håller värmen i sig kan det leda till att båda försvinner tidigare än väntat, skriver SVT.

De höga temperaturerna i maj och juni har gjort att många olika trädarter har blommat på samma gång. Det har gett pollenallergikerna en tuff start på sommaren, men har varit gynnsamt för smådjuren.

– Nu hände allt på en gång och många drabbades av allergier, säger Tomas Roslin, professor vid institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), till SVT nyheter.

Men om värmen håller i sig kan det leda till bekymmer för växt- och djurlivet.

Ovanlig utmaning för myggen

Det som brukar vara problemet med tidiga vårar är att nattemperaturerna kan sjunka och då kan det vara svårt för till exempel mygg att klara sig. Men så har det inte varit i år, säger Tomas Roslin.

– För även nattemperaturerna har varit ganska höga och vintern har inte kommit tillbaka, utan värmen har fortsatt att hålla i sig.

Det som i stället hotar växtligheten och småkrypen är torkan. Om den håller i sig kan det bli bekymmer för en del arter.

– Det är extremt torrt nu jämfört med ett vanligt år. Om du tittar på en vanlig gräsmatta så är de brunbrända och om det fortsätter så här så kommer sensommarväxterna inte att klara sig särskilt bra och då kan vi också få se ganska få insekter mot slutet av sommaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE