Aftonbladet vann pris på medievärldens Oscarsgala

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladets granskning av vårdhaveriet kring 14-åriga Josefin fick namnet “Flickan bakom pansarglas”.

I natt vann reportaget första pris på medievärldens egen Oscarsgala i Washington.

– Vi hade inte väntat oss det. Det blir lite grann som att världen står stilla och pulsen rusar. Nu börjar det landa, då känner man bara den här starka stoltheten, säger Kerstin Weigl.

1 av 2
Reportern Kerstin Weigl, illustratören Jenny Svenberg Bunnel och fotografen Magnus Wennman vann första pris på “Global Media Awards” för reportaget “Flickan bakom pansarglas”.

En 14-årig flicka omplaceras 33 gånger innan hon sätts i ett säkerhetshus i Eskilstuna med åtta vårdare. Reportaget fick titeln Flickan bakom pansarglas.

När Aftonbladet publicerade reportaget i februari 2017 blev genomslaget enormt. Mer än två miljoner läsare och tittare tog del av den ohyggliga berättelsen på bara ett dygn. Ansvarig minister utkrävde ansvar av berörda myndigheter och en särskild utredning inleddes av Inspektionen för vård och omsorg. Förra veckan riktade myndigheten skarp kritik mot Eskilstuna kommun för hur de hanterat fallet.

– Det började om en historia som jag fick höra talas om, en flicka som skulle ha varit omplacerad ungefär 40 gånger, 13 år gammal. Jag började undersöka den, det tog väldigt lång tid att gå igenom handlingarna och hon hade varit omhändertagen sedan hon var ett år gammal, säger Kerstin Weigl.

– Jag visste inte riktig vad det skulle bli av det, men jag kunde inte riktigt låta historien vara.

Vann första pris på “Global Media Awards”

Natten mot tisdagen vann “Flickan bakom pansarglas” första pris i den prestigefyllda tävlingen “Global Media Awards” som arrangeras av International news media association, Inma, och är medievärldens svar på Oscarsgalan.

Reportern Kerstin Weigl, illustratören Jenny Svenberg Bunnel och fotografen Magnus Wennman applåderades upp på scenen på Mead Center or American Theater i Washington.

Jenny Svenberg Bunnels effektfulla illustrationer las ovanpå bilderna och knäckte en berättarkod som tog hem segern i kategorin “Best use of video”.

– Tillsammans med Magnus körde vi foton och teckningar på varandra, helt abstrakt. Det var helt avidentifierat, säger Jenny Svenberg Bunnel.

Av den svenska konferencieren, mediepersonligheten Frida Boisen, fick de höra den kärnfulla nomineringen på prisgalan:

“Modigt, känsligt, kraftfullt.”

– Det gillar jag, precis så! säger Kerstin Weigl.

– Med Magnus filmade bilder, med Jennys teckningar och klippning och med min text som jag läser in så har vi tydligen hittat ett sätt att berätta den här historien som har gett oss ett pris och att det är världsklass. Vi är fruktansvärt stolta!

“Väldigt, väldigt stolt”

Även Jenny Svenberg Bunnel strålar ikapp med solen som skiner in genom fönstren i Washington:

– Jag är väldigt, väldigt stolt över det här priset.

Hur ska ni fira?

– Minst en flaska champagne kommer jag se till att vi får.

830 bidrag från hela världen hade skickats in till “Global Media Awards”. Förutom “Flickan bakom pansarglas” var Aftonbladet nominerade för Erik Wimans och Magnus Wennmans reportage “What’s on the plate – vad barnen äter” som belönades med andrapriset i kategorin “Best use of new technology”.

LÄS OCKSÅ

Så skapades ”Sveriges farligaste flicka”

LÄS OCKSÅ

Flickan bakom pansarglas

Publicerad: