Åkessons svärmor lämnar SD

Mellin: ”Otroligt infekterad konflikt”

Av: 

Anton Kasurinen

NYHETER

SD-ledamoten Margareta Larssons avhopp tyder på en infekterad konflikt med partitoppen.

Det menar Aftonbladets Lena Mellin.

– Mattias Karlssons råa påhopp på henne hör verkligen till ovanligheterna, säger Lena Mellin.

Expressen avslöjade i dag att SD-ledamoten Margareta Larsson, Jimmie Åkessons svärmor, lämnar partiet och blir politisk vilde i riksdagen. Samtidigt riktar hon mycket hård kritik mot flera SD-toppar och deras ledarstil. Partiets gruppledare Mattias Karlsson kommenterade kritiken med att Margareta Larssons hälsotillstånd är den egentliga bakgrunden till hennes kritik.

Larsson avhopp tyder på att hon har en infekterad konflikt med partiledningen, menar Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Det verkar vara en otroligt infekterad konflikt mellan Margareta Larsson och Sverigedemokraternas ledning, med det här resultatet att hon lämnar partiet och blir politisk vilde i riksdagen. Mattias Karlssons råa påhopp på henne om att det har att göra med att hon är sjuk hör verkligen till ovanligheterna, säger Lena Mellin.

”Kommer inte att påverka partiet negativt”

Men liksom de flesta avslöjanden kommer detta avslöjande inte påverka SD, tror Lena Mellin.

– Det verkar inte som att någonting påverkar Sverigedemokraterna annat än i positiv riktning så jag kan inte se att det här skulle vara något undantag. Varken om de vill spöa folk med järnrör eller utesluter hela sitt ungdomsförbund eller om en ledamot är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, säger hon.

Ligger det någonting i hennes beskrivning av ledarkulturen inom SD?

– De flesta partier är toppstyrda, men ja, SD är ju det. Där har ledningen också uttalat det redan 2012 när Jimmie Åkesson gick ut och sa att man skulle ha en nolltolerans mot rasism.

Inte som Ny Demokrati

De senaste månaderna har Sverigedemokraterna skakats av en öppen konflikt mellan partiet och ungdomsförbundet SDU. Men att SD ska slitas itu av inre konflikter, likt Ny Demokrati på 1990-talet, är inte troligt, menar Lena Mellin.

– Nej, det tror jag inte. Just därför att Ny Demokrati bildades bara några månader före riksdagsval och hade en mycket brokigare samling än Sverigedemokraterna. Jag har svårt att tro att samma sak ska drabba SD. De har suttit i riksdagen i fem år och har funnits i kommuner och landsting ännu längre tid.

Hur många sådana här avhopp tål SD?

– Det tror jag att många frågar sig men hittills har det som sagt inte drabbat dem negativt. Detta kan i så fall vara första gången men jag tror inte det. Framför allt tror jag att det beror på Jimmie Åkessons starka ställning och att han har en så lojal krets omkring sig, säger Lena Mellin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Antikroppstest för covid-19 - anmäl dig för test genom Kry här.

Kry

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åkessons svärmor lämnar SD

Mattias Karlsson (politiker)

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Margareta Gunsdotter