Valet färdigräknat – mandaten oförändrade

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Förtidsröstandet i valet gjorde att räkningen drog ut på tiden. Arkivbild
Foto: Adam Ihse / TT
Förtidsröstandet i valet gjorde att räkningen drog ut på tiden. Arkivbild

Det har tagit lite längre tid än beräknat, men nu är resultatet av riksdagsvalet fastställt.

– Mandatfördelningen blev precis som den preliminära, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Till slut återstod bara kontrollräkningen av Ekerö 4 Träkvista S av landets totalt 6 325 distrikt, när resultatet väl trillade in i systemet under söndagsmorgonen var det klart – alla röster i riksdagsvalet var räknade.

Men innan resultatet kunde fastställas behövde Valmyndigheten sammanträda, ett par timmar efter räkningens avslutande kom beskedet: Mandaten är oförändrade från det preliminära resultatet.

204 röster

Det innebär att de rödgröna partierna tillsammans får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

– Om man tittar på det allra sista mandatet som tilldelas Liberalerna, vilket var samma som i den preliminära räkningen, så håller de undan med 204 röster från Moderaterna som ligger närmast att ta det här mandatet, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och sakkunnig i valprövningsnämnden till SR Ekot.

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

– Nu ska landsting- och kommunval räknas och bli klara. För Valmyndighetens del handlar det nu om att producera protokoll och bevis för riksdagsledamöter och ersättare så att riksdagen kan påbörja arbetet för riksdagens öppnande. Det är väldigt kort om tid för riksdagen till öppnandet för att få allt på plats, säger Anna Nyqvist.

Statsministeromröstning

Riksdagen öppnar den 25 september. Redan den 24 september ska ledamöterna dock välja talman och vice talmän.

Senast två veckor efter det att den nyvalda riksdagen samlats ska det, om Stefan Löfven sitter kvar, ske en statsministeromröstning. Om fler än hälften av ledamöterna röstar nej måste Löfven avgå. Därefter ska talmannen lägga fram förslag på en ny statsminister. Totalt kan talmannen lägga fram fyra förslag, och om inget av dessa godkänns av riksdagen ska extraval hållas inom tre månader.

Publicerad:

LÄS VIDARE