Svenska Akademien

Kravet: Frostenson måste lämna Svenska Akademien

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

Svenska Akademien behöver röster från minst två av de inaktiva ledamöterna för att kunna välja in nya personer till Akademien.

Enligt källor till Kulturnyheterna kräver nu Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Katarina Frostenson avgår, annars kommer de inte att bistå i valet av nya ledamöter, skriver SVT.

Minst tolv ledamöter behöver delta när Svenska Akademien väljer in nya personer som ska fylla de tomma stolarna i Akademien.

Men nu finns det bara tio aktiva ledamöter i Akademien. Därför behöver de även röster från två av ledamöter som är inaktiva, om de ska kunna välja in nya personer.

Tidigare har Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund krävt att Horace Engdahl ska lämna Akademien, annars kommer de inte hjälpa till vid invalet. Nu har de ändrat sina krav, enligt källor till SVT:s Kulturnyheterna.

Dom mot Aurnault kommer på måndag

De kräver nämligen att Katarina Frostenson lämnar, något som hon har vägrat att göra. I nuläget sitter Katarina Frostenson kvar på sin stol i Svenska Akademien, men deltar inte i Akademiens arbete på obestämd tid.

På måndag kommer domen mot Katarina Frostensons man Jean-Claude Arnault att meddelas. Han är misstänkt för två våldtäkter under 2011 och häktades i måndags.

– Frostenson viker sig inte. Det är möjligt att läget ändras om det skulle bli en fällande dom mot kulturprofilen på måndag, säger källan till Kulturnyheterna, enligt SVT.

Kan söka dispens hos kungen

Kulturnyheterna har sökt Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund. Peter Englund har svarat att han inte ger några kommentarer i nuläget, skriver SVT.

Det finns också en annan möjlighet för Svenska Akademien att välja in nya ledamöter, då de kan söka dispens från regeln av kungen. Ingen ansökan om detta har kommit in till hovet, skriver SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

LÄS VIDARE

Frostenson får tillstånd att besöka Arnault

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Akademien

Jean-Claude Arnault

Katarina Frostenson

Kjell Espmark

Sara Danius

Peter Englund