Trump inleder kampanj för att bli president

TT-AP

Publicerad 2023-01-28

Republikanerna i USA har hittills en kandidat till presidentvalet 2024: Donald Trump.

Den före detta presidenten inleder sin kampanj i två politiskt viktiga delstater.

Trump väntas tala på Republikanernas årliga och officiella delstatsmöte i New Hampshire på lördagen, varpå han reser till Columbia i South Carolina där han väntas presentera vilka som ingår i ledningen av hans kampanjstab.

– Pistolen har avlossats, kampanjsäsongen har inletts, säger Stephan Stepanek som är avgående ordförande för Republikanerna i New Hampshire – och ledande i Trumps stab i det förra presidentvalet.

Tidigare president Donald Trump.

Okänt startfält

Flera ledande personer inom Republikanerna väntas ställa upp i valrörelsen för att utmana sittande presidenten Joe Biden i nästa presidentval. Bland dem finns, bedömer amerikanska nyhetsbyrån AP, tidigare vicepresidenten Mike Pence, Floridaguvernören Ron DeSantis och Nikki Haley som tidigare bland annat var guvernör i South Carolina.

Men 76-årige Trump vill få ett försprång på den politiska arenan, trots de många kontroverser och direkta anklagelser som rör hans person och tidigare presidentskap.

Trump var först ut med att offentliggöra sin kandidatur.

Förvånande tidigt

Trump var först ut med att offentliggöra sin kandidatur, och på lördagen väntas han bli förste politiker som håller tal i två av de delstater som ofta anger tonen i den amerikanska valrörelsen. Det första primärvalet har traditionellt hållits i New Hampshire, och South Carolinas nomineringsprocess följer direkt därefter.

Nomineringsprocessen inleds först tidigt på våren nästa år.

Flera bedömare förvånas över Trumps tidiga start, då det också innebär att hans kampanjkista med pengar börjar att tömmas redan nu.