Ödesval för klimatet i Brasilien

Uppdaterad 2022-10-02 | Publicerad 2022-10-01

SÃO PAULO. Brasilien går till ödesval – om klimatet.

Får president Bolsonaro sitta kvar kan landets utsläpp snart fördubblas.

Vinner ex-presidenten Lula kan skövlingen av Amazonas minska med 89 procent, enligt forskare.

– Valet avgör om vi tacklar klimatfrågan eller blir ett stort problem för det internationella samfundet, säger Ana Toni, chef på Institutet för klimat och samhälle.

Mycket står på spel när Brasilien går till val på söndagen. President Jair Bolsonaro, 67, har redan uttryckt misstroende mot röstningssystemet och många misstänker att han vid ett nederlag skulle vägra lämna sin post – med militären som hjälp. Då kan demokratin i landet vara hotad, menar flera experter.

Valresulatet kan också få en stor påverkan på klimatet.

Brasilien har världens sjätte största utsläpp av växthusgaser och detta har ökat sedan Bolsonaro kom till makten 2018.

Brasilien har världens sjätte största utsläpp av växthusgaser och detta har ökat sedan Bolsonaro kom till makten 2018.

Han har bland annat ändrat lagar som skyddat ursprungsbefolkningens områden i Amazonas – och gjort det lättare för jordbrukare att utnyttja marken där. Brasilien är världens största nötköttsexportör och mycket av utsläppen kommer från skövlad skog och nötkreatur.

– Det är riktigt tråkigt. Nedbränningen av skogen har ökat, den illegala skövlingen har ökat, och när landet led fokuserade vår president på andra saker. Han gjorde bara det minsta möjliga, säger Caique Lima, 25.

”När landet led fokuserade vår president på andra saker. Han gjorde bara det minsta möjliga”, säger Caique Lima, 25.

Han jobbar på ett advokatkontor i São Paulo, Brasiliens största stad med fler än 12 miljoner invånare.

– Ett land som Brasilien måste bry sig mycket mer om frågan om hur vi bäst bevarar regnskogarna. De kallas ju för jordens lungor. De måste få mer uppmärksamhet, investeringar och skydd.

Caique tror att omkring 15 av hans kollegor röstade på Bolsonaro i förra valet. Nu stöttar alla en annan kandidat. Själv ska han rösta på Arbetarpartiets (PT) ledare Luiz Inácio Lula da Silva, 76. Klimatet är en av anledningarna till det.

– Vi måste rösta medvetet på en person med ett projekt som jobbar för att förbättra detta.

Får president Bolsonaro sitta kvar kan landets utsläpp snart fördubblas. Vinner ex-presidenten Lula kan skövlingen av Amazonas minska med 89 procent, enligt forskare.

Minskning med 89 procent

Enligt forskare vid Oxfords universitet skulle en valförlust för högerpopulistiske Bolsonaro kunna minska skövlingen av Amazonas regnskog med 89 procent till 2030, skriver Carbon Brief.

Omkring 76 000 kvadratkilometer skog skulle kunna räddas om vänsterfavoriten Lula vinner valet, menar forskarna. Det är en yta som är lika stor som Dalarna, Småland och Värmland tillsammans – och nästan lika stor som Tjeckien.

– Det som händer i Amazonas är väldigt tråkigt, vår president respekterar helt enkelt inte det, säger advokaten Roberta de Oliveira, 42.

Hon är på väg ut i ösregnet för en lunch på den stora huvudgatan Avenida Paulista som går genom höghusen mitt i São Paulo. Hon tänker rösta på Lula.

– Amazonas borde behandlas som en diamant eller ett smycke för oss. Skogen måste värderas högre och jag tror att Lula kommer att skydda den som han gjorde när han var president. Ursprungsbefolkningen kommer att få leva i fred igen.

Advokaten Roberta de Oliveira, 42, tänker rösta på Lula. ”Amazonas borde behandlas som en diamant”, säger hon.

En studie från forskare vid det Federala Universitetet i Rio de Janeiro (UFRJ) visar att Brasiliens utsläpp skulle öka med 137 procent till 2030 om Bolsonaro får sitta kvar.

– Dessa siffror visar verkligen vad valet i Brasilien innebär för klimatet, säger Ana Toni, chef på Institutet för klimat och samhälle (iCS) i Rio de Janeiro, en välgörenhetsorganisation som varit med och tagit fram studien.

– Det innebär skillnaden mellan att tackla klimatfrågan eller att bli ett stort problem för det internationella samfundet, speciellt när det kommer till Parisavtalet. Om vi upprepar samma politik så kommer vi inte bara misslyckas med att uppfylla våra klimatmål – vi kan få dubbelt så mycket utsläpp vi har just nu.

”Högsta nivån på 25 år”

På klimatmötet i Glasgow i fjol skrev den brasilianska regeringen under på att stoppa all illegal skövling av skog till 2028.

– Sedan åkte miljöministern hem och vad hände? Avskogningen är på sin högsta nivå de senaste 25 åren. Så det är en total skillnad mellan vad de säger och skriver under på jämfört med vad de gör, säger Ana Toni.

”Dessa siffror visar verkligen vad valet i Brasilien innebär för klimatet”, säger Ana Toni.

Bolsonaros politik har gjort klimatet till en nyckelfråga för de andra kandidaterna, och spelar för första gången en viktig roll i ett brasilianskt val, menar Ana Toni.

– Stämningen kring detta ämne har ändrats på många sätt, eftersom vi har haft en fruktansvärd president som förstört Amazonas, säger hon.

– Lula har stoppat avskogningen tidigare och lett landet till ekonomisk tillväxt och nu lovar han öppet, i tidningar och tv, att han ska stoppa avskogningen. Och det litar vi på att han kommer att göra.

Lula var Brasiliens president mellan 2003 och 2010. Han dömdes 2018 till ett långt fängelsestraff för korruption men släpptes fri efter 18 månader.

Fängelse för korruption

Lula, från São Bernardo do Campo strax utanför São Paulo, var Brasiliens president mellan 2003 och 2010. Han dömdes 2018 till ett långt fängelsestraff för korruption men släpptes fri efter 18 månader.

Roberta de Oliveira tror att någon försökt sätta dit ex-presidenten för att förhindra honom att ställa upp i valet mot Bolsonaro.

Hon har fullt förtroende för att Lula ska vinna valet och förbättra situationen, bland annat i Amazonas.

– Jag tror på det. Det är vårt hopp. Jag tror inte att Lula kommer att kunna ändra allt över en natt men jag tror att han kommer att korrigera det som är fel och skapa en bra regering. Han har allt som krävs för det. Det blir en andra chans för honom, säger hon.

Skogsbrand i Lábrea i delstaten Amazonas i september.

Löftet: Minska avskogningen med 80 procent

Efter att skövlingen av regnskogen skjutit i höjden 2004 fick Lulas regering den att minska rejält.

Enligt siffror från PRODES, ett program som mäter avskogningen i Amazonas, sjönk avskogningen mellan 2004 och 2010 med tre fjärdedelar, skriver Carbon Brief.

Oxfordforskarnas rapport bygger på att Bolsonaro fortsätter skövla regnskogen i samma takt – och på att Lula skulle hålla sina löften om att minska den.

I sitt valmanifest skriver PT:
”I våra regeringar minskade vi avskogningen i Amazonas med 80 procent – den största insats som någonsin gjorts av ett land för att lindra klimatförändringarna mellan 2004 och 2012. Vi har redan engagerat oss för planetens framtid, utan att vara bundna till det enligt lag, och vi kommer att göra det igen.”

Hittills i år har 7 943 kvadratkilometer skog avverkats i Amazonas, ett område två och en halv gånger så stort som Gotland.

”Gjort noll för klimatet”

Men punkten står som nummer 93 på partiets lista med 121 punkter. När mikrobloggen Twitter sammanställde de ord som vanligast används i samband med inlägg om valet är det ”korruption”, ”ekonomi”, ”våld”, ”utbildning” och ”sjukvård” som ligger i topp, skriver BBC.

Eduardo Jorge, 72, hade gärna sett att klimatet fick en högre prioritet. Han var med och startade Arbetarpartiet tillsammans med Lula 1980 och var under flera år en lokal politiker i delstaten. I år stöttar han varken Lula eller Bolsonaro – utan kandidaten Simone Tebet, som han tycker är ett bättre alternativ för klimatet.

– Bolsonaro tror inte på global uppvärmning. När det kommer till att skydda klimatet, skogarna och mänskligheten har hans regering gjort noll, säger Eduardo, på väg hem från jobbet i centrala São Paulo. Han korrigerar sig:

– Inte noll, minus. Det var fyra år av katastrof när det kom till att tackla den globala uppvärmningen. Men regeringarna innan denna gjorde inte heller så mycket åt den saken.

Eduardo Jorge, 72, hade gärna sett att klimatet fick en högre prioritet.

Om ingen av kandidaterna får en majoritet i den första valomgången kommer de två största att ställas mot varandra i en andra runda den 30 oktober. I så fall får det ändå bli en röst på Lula för Eduardo.

– Mellan Bolsonaro och Lula blir han den minst värdelösa, säger han.

Arbetarpartiets (PT) ledare Luiz Inácio Lula da Silva.

Kallar andra länder ”hycklare”

Lula har legat nära 50 procent i flera opinionsundersökningar. Bolsonaro ligger ofta omkring tio procentenheter efter.

Men Sylia Virgilio, 59, som ska lägga sin röst på presidenten, tvivlar på siffrorna, och på media. Precis som Bolsonaro har hon blivit skeptisk till systemet.

– Jag tror att Bolsonaro har stora chanser. Problemet är att jag inte litar på röstningsprocessen. Vi måste verkligen hålla koll på hur det här görs. Det är många rykten som gått nu de senaste veckorna, säger hon.

– Jag litar inte på STF (valdomstolen i Brasilien). Jag vet att det är en nödvändighet, men tyvärr är det fullt av folk som satts dit av vår tidigare regering. Jag är helt säker på att om Bolsonaro i alla fall inte går vidare till en andra runda med flest röster så är något väldigt fel.

Sylia Virgilio, 59, ska lägga sin röst på presidenten.

Sylia tycker inte att andra länder borde ha åsikter om vad Brasilien gör med sin skog.

– I Frankrike, USA och många andra länder tyckte de att det var fruktansvärt att man bränner ner regnskogen i Brasilien, men de lyckas inte ens skydda sina skogar som är mycket mindre än våra. Amazonas är väl typ lika stort som Europa och där har de små löjliga skogar som de inte ens lyckas skydda, säger hon.

– Nu investerar de plötsligt i kol och aktiverar sina kärnkraftverk. Det är hyckleri. De är inte intresserade i klimatet eller i miljön, de är intresserade av det (mineraler) som finns under skogarna i Amazonas.

Valresultatet från den första rundan väntas vara klart kring midnatt svensk tid, natten till måndagen.