Kallas ser ut att få nytt förtroende

TT

Publicerad 2023-03-05

Estlands premiärminister Kaja Kallas. Arkivbild.

Valet i Estland lockade rekordmånga till valurnorna, och deras besked är till synes klart: Premiärminister Kaja Kallas ska sitta kvar.

Med mer än 90 procent av rösterna räknade får hennes Reformpartiet stöd av var tredje väljare.

Kaja Kallas ser som väntat ut att få sitta kvar som premiärminister efter söndagens val. Hennes Reformpartiet får enligt prognoserna nära 33 procent av rösterna och 38 mandat i parlamentet. De blir därmed största parti.

Om det innebär att den koalition som styrt sedan i juni förblir intakt är ännu oklart. Valresultatet kan innebära veckor av förhandlingar för att för få till en regering.

Liberaler kommer in

Resultatet går i stort i linje med de stora opinionsundersökningar som har publicerats de senaste veckorna – men Kallas stödpartier Fäderneslandet (Isamaa) och Socialdemokraterna (SDE) backar båda jämfört med valet 2019. Tillsammans har de tre partierna dock fortsatt majoritet i kammaren – 55 av de 101 platserna.

Liberala partiet Estland 200 tar sig in i riksdagen, riigikogu, och ser ut att få mellan 10 och 14 platser. Däremot ser De gröna (EER) inte ut att ta sig in i kammaren.

Räkningen har pågått under söndagskvällen och ett officiellt valresultat väntas först runt midnatt enligt eller tidigt på måndagen enligt estniska medier.

Redan när vallokalerna stängde visade det sig att deltagandet var 63,7, det högsta hittills. Men under valkvällen har kritik kommit för den långsamma räkningen, främst för att elektroniska förtidsröster inte räknats klart förrän vid 22-tiden på söndagen.

Röstande i Estlands huvudstad Tallinn.

Stort stöd till Ukraina

Enligt politiska bedömare vore en koalition mellan Reformpartiet, liberala Estland 200 och Socialdemokraterna möjlig, likaså en med Centerpartiet och kristdemokratiska Fäderneslandet.

Mittenvänsterinriktade Centerpartiet – som traditionellt har varit populärt bland den rysktalande minoriteten – har stött regeringens linje i Ukrainafrågan, vilket gjort att man tappat väljare.

Oppositionella Konservativa folkpartiet har gett regeringen skulden för landets dåliga ekonomi och vill stoppa stödet till Ukraina. De ser ut att tappa från 19 till 17 platser.

Estlands militära stöd till Ukraina motsvarar mer än en procent av bruttonationalprodukten – det största stödet något land bidrar med i förhållande till sin storlek.

Konservativa folkpartiet bedöms ha begränsade chanser att ta sig in i regeringen, eftersom få partier väntas vilja samarbeta med det.

Av de 900 000 röstberättigade hade nästan hälften förhandsröstat. Många föredrar att rösta elektroniskt och avlägga sin röst via datorn.

Följ ämnen i artikeln