SEB: Därför lånar vi ut 22 miljarder till oljebolagen i Arktis

Uppdaterad 2023-10-29 | Publicerad 2022-10-03

SEB säger sig vilja vara en del av den gröna omställningen.

Samtidigt har storbanken lånat ut 22 miljarder till bolag som utvinner olja i Arktis.

– De här bolagen har en stor utmaning i att ställa om. Då behöver de finansiering, säger kommunikationschefen Frank Hojem.

Såväl Internationella energirådet och stora delar av forskarvärlden är eniga om att all ny utvinning av olja, gas och kol omedelbart måste upphöra om världen ska kunna klara Parisavtalet.

De svenska storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank säger sig alla vilja vara en del av den gröna omställningen.

Trots det har samtliga utom Handelsbanken de senaste två åren lånat ut pengar till bolag som utvinner eller letar efter olja i Arktis, enligt en granskning från Fair Finance Guide.

Värst är SEB, som mellan juli 2020 och juni 2022 lånade ut 22 miljarder kronor.

Men Frank Hojem, kommunikationschef för den svenska storbanken, förnekar att det skulle handla om hyckleri.

Han framhåller att SEB följer sin plan att långsiktigt minska utlåningen till olja och gas och kallar granskningen missvisande eftersom den också inkluderar finansiering som inte har med bolagens direkta, operativa verksamhet att göra.

Köpte Lundin

Enligt Frank Hojem sticker SEB ut eftersom banken under perioden finansierade det norska oljebolaget Aker BP:s köp av svenska Lundin Energy. Bolaget driver tillsammans Equinor, som också beviljats SEB-lån, på för att öppna det omstridda Wisting-fältet invid polarisen.

– Det är svårt att sätta likhetstecken mellan de här siffrorna och hävda att pengarna finansierar oljebolag i Arktis. Det här handlade om ett brygglån för att köpa ett företag, inte att finansiera nya oljefält i Arktis.

Men pengarna har ju gått till att köpa upp ett bolag som letar efter olja just i Arktis.

– Oljeutvinningen i Arktis är en begränsad del av verksamheten, säger Frank Hojem.

Frank Hojem, kommunikationschef på SEB.

”Jättespännande bolag”

Så vad var skälet till att ni ville finansiera just den här affären?

– Till skillnad från andra svenska banker är vi också en stor företagsbank i Norge, vilket avspeglar sig i de kunder vi har. Dessutom har de här bolagen en stor utmaning i att ställa om. Och då behöver de finansiering.

Enligt Frank Hojem tittar SEB på om kunderna har en tydlig omställningsplan när de fattar beslut om att gå in med pengar.

– Aker är ett jättespännande bolag. De är till stor del fossila i dag, men framtiden handlar om annat. Om stora satsningar på vind, bland annat.

Edvard Griegfältet är ett oljefält beläget på Utsirakullen i Nordsjön, 180 km väster om Stavanger.

”Äpplen och päron”

Tycker ni det är att ställa om att driva på för att öppna nya oljefält i Arktis?

– Vår finansiering syftar inte till att öppna nya oljefält utan vi finansierar omställning. Vi har bestämt oss för att engagera oss i våra kunder. Men vi kommer också behöva avsluta kundrelationer om vi inte delar samma målbild. SEB har absolut ett ansvar för vilka vi lånar ut till. Det är därför vi har långsiktiga mål att minska vår totala utlåning till oljebolag.

Hur ser ni på att Handelsbanken under samma period inte lånat ut några pengar alls till oljebolag i Arktis?

– Det är att jämföra äpplen och päron. Handelsbanken har ingen verksamhet mot energibolag och ingen väsentlig verksamhet i Norge, säger Frank Hojem.

 

Fotnot: Nordea och Swedbank, som också lånat ut stora summor till oljebolag med verksamhet i Arktis, svarar längre ner i artikeln.