Krismöte på Transport efter avslöjande om spritnotor – personal får munkavle

Uppdaterad 2018-11-16 | Publicerad 2017-03-23

Efter att 200 sekunder konfronterat ordföranden Lars Lindgren med dyra spritnotor för förbundets pengar kallade han till krismöte.

Ingen personal på Transport får uttala sig eller lämna ut handlingar utan högsta ledningens tillstånd.

– Han kallade in personalen på förbundskontoret och sa att han blivit konfronterad, uppger Aftonbladets källa.

Under sin tid som ordförande har Lars Lindgren varit kritisk till anställda som druckit alkohol för medlemmarnas pengar.

När 200 sekunders Robert Aschberg frågar vad som gäller är policyn tydlig:

– Vi bjuder på två glas vin eller två öl, säger Lars Lindgren, förbundsordförande för Transportarbetareförbundet.

När ett lokalt förbund i Örebro bjöd på sprit och vinpaket på en konferens år 2013 kallade han deras agerande för ”omdömeslöst”.

– Det strider mot den alkoholprincip vi har inom förbundet. Den säger att vi bjuder på två glas vin eller två glas öl till maten. Vill man ha något mer får man betala själv, sade Lars Lindgren till NA.

Men när 200 sekunder konfronterar Lars Lindgren med sju av hans egna spritnotor som förbundet betalat så låter det annorlunda.

– Det är inte på det sättet att det är exakt hugget i sten att det är bara två glas öl eller två vin, man får göra en bedömning i varje situation, säger Lars Lindgren i programmet.

Kallade in personalen

Senare samma dag kallade Lars Lindgren till krismöte på Transportarbetareförbundet, enligt källor till Aftonbladet.

– Han kallade in personalen på förbundskontoret och sa att han blivit konfronterad med en del kvitton som kommer inifrån, säger en källa till Aftonbladet.

Förbundsordförande Lars Lindgren meddelade att ingen på förbundet får lämna ut handlingar utan att få tillstånd från ledningen, vilket han bekräftar för Aftonbladet.

– Absolut. Det här är våra interna handlingar, om de ska lämnas ut så måste någon i förbundsstyrelsen godkänna det.

Varför var det viktigt att ta upp just nu?

– Vi har inte haft anledning att ta upp den frågan tidigare. Vi omfattas inte av någon offentlighetsprincip eller liknande. Därför blir man förvånad att handlingar har lämnats ut utan att någon i ledningen tillåtit det, säger Lars Lindgren.

Samma dag som krismötet ägt rum publiceras en artikel i fackförbundets tidning Transportarbetaren, om representationen inom förbundet.

Till tidningen säger Lindgren att han tagits på sängen av Aftonbladets konfrontation, men att han inte har något att dölja.

”Jag har en rad tunga internationella fackliga uppdrag. Att inte kunna bjuda på vin till maten, och kanske en avec, uppfattas som väldigt konstigt i många länder”, säger han i tidningen.

Ostron, shots och chablis

Men på de kvitton som Aftonbladet har tillgång till förekommer sprit även vid möten med den egna personalen, andra fackförbund och motparter på arbetsmarknaden.

Till exempel beställer Lars Lindgren in tolv centiliter Jägermeister, en flaska rött, fyra öl och två glas vin under en middag med en företrädare för Seko (Service- och Kommunikationsfacket).

Lars Lindgren noterar ”förfriskningar” i form av Jägermeister och årgångswhisky i samband med Transports deltagande i Almedalen.

– Det var för att tacka för all den hjälp vi fått från LO med förberedelsearbete, logi och seminarier, och för att tacka våra medarbetare som faktiskt åker dit på sommaren, säger Lars Lindgren till Aftonbladet.

Drinkar, shots, rom, konjak, årgångswhisky och likör beställs när han träffar företrädare från Transportföretagen, fackets motpart på arbetsmarknaden.

Vid ett tillfälle landar notan efter en middag för sex personer på över 7 000 kronor. Man äter hummer och ostron. Till maten dricks tre flaskor vin från distriktet Chablis för 650 kronor flaskan. Cocktails och årgångswhisky hamnar också på notan som Transport betalar.

Det är alltså inte bara internationella gäster som det kan vara rätt att bjuda på sprit, enligt ordföranden.

– Naturligtvis ska förbundets pengar användas till rätt saker. Det ska ske en omdömesgill bedömning. Det är utifrån varje tillfälle som man avgör, säger Lars Lindgren, förbundsordförande för Transport.

Får inte tala med media

I tisdagens artikel i Transportarbetaren redogörs även för Lars Lindgrens representation under 2016.

I 200 sekunders intervju går Lars Lindgren med på att visa upp sin representation för de senaste två åren.

Men när Aftonbladet ringer upp Transportarbetareförbundet kan kvittona inte lämnas ut, i så fall får vi boka tid för att se dem på plats.

Och vi får inte ställa några frågor till förbundets kassör.

– Det är Lars som tar det här, det är så det är sagt, säger Frank Martin Engström, kommunikationsstrateg på Transportarbetareförbundet.

Tv-programmet 200 sekunder är ett samarbete mellan Aftonbladet och Viafree.