Hörselnedsättning riskfaktor bakom demens

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Utprovning av hörapparat. Många väntar alldeles för länge med att kolla sin hörsel, enligt Hörselskadades riksförbund. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Utprovning av hörapparat. Många väntar alldeles för länge med att kolla sin hörsel, enligt Hörselskadades riksförbund. Arkivbild.

NYHETER

Demens, utmattningssyndrom och psykisk ohälsa. Hörselnedsättning kan kopplas till en rad hälsobesvär – men många upptäcker problemet betydligt senare än nödvändigt.

Nu uppmanar Hörselskadades riksförbund (HRF) svenskarna att testa sin hörsel.

Fler än var tionde svensk beräknas leva med hörselnedsättning, enligt HRF. Ändå har många aldrig ens testat sin hörsel.

– Väldigt många väntar alldeles för länge med att kolla sin hörsel – ofta så länge att hörselproblemen hinner börja påverka den egna allmänhälsan, säger HRF:s förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Nästa vecka inleds HRF:s så kallade Hörselvecka, en vecka för att uppmärksamma hörselskadades situation och uppmana allmänheten att ta sin hörsel på allvar. Via hörseltestaren.se kan hörförmågan prövas hemma i soffan med hjälp av ett ljudtest som ger en indikation på om man bör vända sig till hörselvården.

Foto: Peter Knutson/HRF
HRF:s förbundsordförande Mattias Lundekvam.

"Finns stigma"

Att svenskarna tenderar att nonchalera sin hörselproblematik kan bero på att symtomen ofta kommer smygande, enligt Lundekvam.

– Man tänker att man börjat höra sämre men bagatelliserar det, tänker att det inte är något större problem. Ofta är det anhöriga som märker det mer, säger han.

– Men det finns också någon sorts stigma kring hörselnedsättning. Många kopplar det till att de börjar bli gamla och vill inte erkänna det för sig själva, men ju längre man väntar med att ta tag i det – desto större problem.

Forskare har kunnat koppla nedsatt hörsel till en rad fysiska och psykiska åkommor. Tidigare i år slog en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet fast att obehandlad hörselnedsättning är den största riskfaktorn bakom utvecklandet av demens.

Kan debutera tidigt

Men dålig hörsel kan resultera i ett brett spektrum av symtom och hälsoproblem, enligt Mattias Lundekvam.

– Det får stora konsekvenser för hälsan. Man tröttar ut sig snabbare, vilket ofta leder till en utmattning som sker gradvis och omedvetet. Man blir trött och spänd, drar sig från sociala sammanhang, orkar inte med. Vi kallar det hörselstress – ohälsa och utmattning där hörselproblem ligger till grund.

Under Hörselveckan kommer HRF att webbsända föreläsningar med forskare samt hörselskadade som berättar om hur de löst sina utmaningar i livet. Mattias Lundekvam hoppas att ökad uppmärksamhet kan leda till att fler kollar upp sin hörsel i ett tidigare skede.

– Folk tänker att en hörselnedsättning kommer först när man blir pensionär, men det är inte sant. Många gånger debuterar det betydligt tidigare, i yrkesverksam ålder. Men sedan dröjer det ofta tio år innan man tar tag i det.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Äldre kvinna med hörapparat.
Publicerad: