Hårdare testkrav för svenska Danmarkspendlare

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Arbetspendlare till Danmark kan ta gratis snabbtest i Hyllie. Tidigare var testet giltigt i en vecka, men nu sänker den danska regeringen dess giltighet till tre dagar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arbetspendlare till Danmark kan ta gratis snabbtest i Hyllie. Tidigare var testet giltigt i en vecka, men nu sänker den danska regeringen dess giltighet till tre dagar. Arkivbild.

NYHETER

Tidigare var det negativa covidtestet giltigt i en vecka för svenska Danmarkspendlare – nu får det vara högst tre dagar gammalt.

Det är följden av den danska regeringens hårdare reserestriktioner.

Människor som bor i exempelvis Skåne men arbetar i Danmark eller vill träffa närstående på andra sidan sundet får fortsatt resa in i landet, men nu får det negativa covidtestet inte vara äldre än tre dagar.

Orsaken är att den danska regeringen vill minska risken för att få in mer smittsamma varianter av coronaviruset. Framför allt verkar danskarna vara rädda för att få in den sydafrikanska varianten i en allt för stor omfattning.

"Jag har förståelse för att det kan skapa utmaningar och irritation för de som bor i gränsregioner och exempelvis arbetar på den andra sidan gränsen. Men vi kan helt enkelt inte riskera den danska insatsen mot covid-19 och därför känner vi att det är nödvändigt att strama upp reglerna igen", säger justitieminister Nick Hækkerup (S) i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Tidigare var ett negativt covidtest giltigt i en vecka, men från och med onsdag gäller den nya tidsperioden om tre dagar.

Regionerna som berörs är Skåne, Halland, Blekinge, Västra Götaland samt tyska Schleswig-Holstein.

Även Sverige har ett krav på ett negativt covidtest för personer som undantas från inreseförbudet, som den svenska regeringen införde den 6 februari i år. Huvudregeln är att testet får vara högst 48 timmar gammalt. Regeringens förordning gäller till 31 mars.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE