Hemliga dokument pekar ut Greta Thunberg som hot mot Amazon

Publicerad 2020-11-27

Utåt talar världens rikaste man Jeff Bezos om vikten av att rädda klimatet.

I hemlighet kartlägger hans företag Amazon klimatrörelsen – och pekar ut Greta Thunbergs ”Fridays for future” som ett hot mot affärerna.

– Vi är väldigt hedrade, skriver klimataktivisten på Twitter.

E-handelsjätten Amazon är ett av världens absolut största företag. Det ägs av världen rikaste man, Jeff Bezos, och lanserade så sent som i oktober sin svenska sajt.

Utöver att göra Amazon klimatneutralt till 2040 har Jeff Bezos utfäst sig att donera 10 miljarder dollar till arbetet mot klimatförändringarna.

Men frågan är om Amazon lever upp till de gröna idealen.

Tidskriften Vice tekniksajt Motherboard har kommit över ett tjugotal interna dokument från e-handelsjätten. De läckta dokumenten har upprättats av analytiker på företagets globala säkerhetscentral under 2019 och uppges peka ut möjliga hot mot Amazons verksamhet.

”Besatt” övervakning

Enligt Motherboard har Amazon ”besatt” övervakat olika miljögrupper och sociala rörelser genom sociala medier som Facebook och Instagram.

Till de övervakade rörelserna hör bland annat Greenpeace, Extinction Rebellion – och Greta Thunbergs Fridays for future.

Syftet med övervakningen ska ha varit att ”peka ut risker och faror som kan påverka Amazons verksamhet, för att möta kundernas förväntningar”, enligt Motherboard.

Amazon skickar enligt Reuters 10 miljarder paket varje år och har anklagats för att bidra till överkonsumtion. I fjol organiserade miljöaktivister blockader mot Amazon i Frankrike i samband med shoppingdagen Black Friday.

”Väldigt hedrade”

Greta Thunberg svarar på uppgifterna om övervakning på Twitter:

”Vi är väldigt hedrade av det här! Men i ärlighetens namn, Amazon, om ni anser att skolbarn som slåss för rätten till en säker framtid är ”ett hot mot era affärer” borde ni nog allvarligt se över era prioriteringar”.

Greta Thunberg.

Enligt Motherboard visar dokumenten också att Amazon tagit hjälp av den amerikanska detektivbyrån Pinkerton – ägd av svenska säkerhetskoncernen Securitas – för att övervaka anställda på företaget.

Amazon har genom åren fått stark kritik för såväl sina hårda arbetsvillkor som sitt antifackliga ledarskap. I oktober krävde 37 europaparlamentariker, däribland svenska Johan Danielsson (S), i ett öppet brev svar på uppgifterna om att företaget spionerat på fackligt aktiva.

Bekräftar detektiver

Amazons tyska presskontor skriver i ett mejl till Aftonbladet att företaget arbetar med att upprätthålla säkerheten för anställda, byggnader och inventarier och att detta inbegriper interna utredningsteam som arbetar med rättsliga myndigheter vid behov och som följer lokala lagar:

”Varje försök att göra en sensation av dessa aktiviteter eller att insinuera att vi gör något ovanligt eller fel är oansvarigt och inkorrekt.”

Securitas pressavdelning skriver i ett mejl till Aftonbladet att företaget inte vill kommentera Pinkertons inblandning då det strider mot ”avtalen kring konfidentialitet vi har med våra kunder”.