Arvprins utreds för dödsskott mot jättebjörn

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-05-06

Den stora brunbjörnen Arthur fotograferad 2019 i Rumänien.

Sköts den stora, fridlysta björnen olagligt ihjäl av prins Emanuel av Liechtenstein när denne var på jakt i Karpaterna?

Miljöaktivister hävdar det och rumänska myndigheter har inlett en utredning.

Arvprins Emanuel von und zu Liechtenstein hade fått tillstånd att skjuta en björnhona som orsakat skada på lokala gårdar i Covasna under sin jaktresa i mars. Men i stället sköt han Arthur, en 17-årig brunbjörnshane som var Rumäniens, och möjligen Europas, största, rapporterar brittiska BBC.

– Vi visste att en björnhona skulle tas bort men efteråt hittade vi en (död) hane, säger Octavian Berceanu, chef för Rumäniens miljöskyddsmyndighet som nu utreder fallet, för nyhetsbyrån AFP.

Den rumänska miljöorganisationen Agent Green finns bland dem som identifierat Arthur och pekat ut prinsen. Björnen hade observerats av Agent Greens skogsvaktare i åratal. I ett uttalande fördöms dödsskjutningen som troféjakt.

"Det är uppenbart att prinsen inte kom för att lösa bybornas problem, utan för att döda en björn och ta med sig den största trofén som går att hänga på väggen", säger Agent Greens ordförande Gabriel Paun i ett uttalande enligt AFP.

Prinsen, som bor i Österrike, har genom sitt kansli avböjt att kommentera fallet.

Rumänien har Europas största bestånd av brunbjörn, omkring 6 000 djur beräknas leva där. Brunbjörnen är fridlyst och sedan 2016 råder formellt jaktförbud i landet.