Här förbjuds hockeyfrillor och tajta jeans

Uppdaterad 2021-07-18 | Publicerad 2021-06-01

Piercingar, hockeyfrilla, tajta jeans och tröjor med märkestryck – allt är nu förbjudet.

I alla fall i Nordkorea.

Landets diktator Kim Jong-Un anser att modetrenderna står för en ”kapitalistisk livsstil”.

Nordkoreas statliga tidning Rodong Sinmum publicerade nyligen en text där de uttryckte oro för att unga nordkoreaner blir allt mer sugna på att omfamna den västerländska modekulturen.

”Vi måste vara uppmärksamma på även de minsta tecken på den kapitalistiska livsstilen och kämpa för att bli av med den”, stod det i tidningen, enligt The Guardian, som hänvisar till den sydkoreanska tv-kanalen Yonhap.

Om modetrenderna inte stoppas riskerar landet att förfalla, enligt den statliga tidningen.

15 frisyrer tillåts

Landets diktator Kom Jong-un var inte sen med att vidta åtgärder.

Stilinspiration från Joe Exotic går inte längre hem i Nordkorea. Landet har nämligen bestämt att förbjuda ishockeyfrisyrer, vissa klädesplagg och andra saker som står för en ”kapitalistisk livsstil”.

På diktatorns order är det från och med nu förbjudet att klä sig i tajta jeans eller tröjor med märkestryck.

Man får inte heller ha en hockeyfrilla, tuppkam eller färga håret, eftersom frisyrerna anses tillhöra den ”kapitalistiska kulturen”. ’

Bara 15, ”icke-kapitalistiska” frisyrer än nu tillåtna i landet, skriver den statliga tidningen, som hänvisar till uppgifter från den nordkoreanska ungdomsorganisationen Socialist Patriotic Youth League.

Ungdomsorganisationen agerar ofta som modepoliser. En av deras uppgifter är bland annat att stoppa människor från att klä sig i kläder som ser för ”främmande” ut.

Följ ämnen i artikeln