Södertäljes kommunalråd: Jag pratar inte om klaner

Kriminella nätverkens nya plan: Infiltrera kommunen

Publicerad 2020-09-13

Den organiserade brottsligheten i Södertälje byter ständigt skepnad.

Nu finns oron för att kriminella nästlar sig in i kommunen via korrupta tjänstemän.

– När vi upptäckt det har man blivit av med sitt jobb. Vi är vaksamma, säger kommunalrådet Boel Godner (S).

I Södertälje ägnar sig inte kriminella nätverk längre i lika stor omfattning åt vettlösa skjutningar på öppen gata. Man är mer sofistikerad, men lika grym: ett av de vanliga brotten i dag är folkbokföringsbrott, som riktas till exempel mot asylsökande.

Det finns exempel på hur kriminella köper upp fastigheter och hyr ut lägenheter till människor som får låna pengar till hyran och blir skuldsatta.

– Så kanske du får jobba för dem svart i stället för att gå dina svenskakurser, så att man aldrig får en bra start, då är du fast där. Vi har befriat väldigt många från deras hyreskontrakt säger Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Släktlojaliteter stoppar vittnen

Den senaste veckan har Södertälje pekats ut som en stad där kriminella klaner styr och påverkar samhället. Men kommunalrådet vill inte ens använda begreppet ”klaner”.

– Det finns en del som gillar begreppet för att det låter läskigare, men det handlar ju om organiserad brottslighet där delar finns i parallella samhällen med egen ekonomi, säger Boel Godner.

– Sen finns en del starka familjeband här och där, stark släktlojalitet som gör det svårt för polisen när man vill ha vittnen. Men det kanske handlar om ett hundratal personer. Det är verkligen inte alla i familjer, jag skulle aldrig dra alla över en kam.

Enligt polisen pågår flera utredningar om misstänkt korruption, där kriminaliteten tagit sig in i själva samhällsapparaten. I ett fall avslöjades en kommunal tjänsteman som fuskade med bygglov för att hjälpa vänner.

– För flera år sen bestämde vi oss för att dammsuga hela kommunorganisationen på vägar in. Vi har försökt täppa till de hålen på alla sätt. Nu vågar jag påstå att vi har bättre kontroll och ordning och reda, säger Boel Godner.

Kommunalrådet Boel Godner använder aldrig begreppet klaner. ”Jag skulle aldrig dra alla över en kam”, säger hon.

Motat fusket med försörjningsstöd

Hon var ny på posten när en stor del av Södertäljenätverket greps och dömdes för dubbelmorden på spelklubben Oasen för tio år sedan. Över en natt blev det lugnare i kommunen.

Men snart hittade den organiserade brottsligheten en ny guldgruva i välfärdsbedrägerierna. I Assistanshärvan dömdes exempelvis 35 personer i en rekordstor rättegång för att ha lurat Försäkringskassan på nära 30 miljoner kronor.

Boel Godner beskriver det som en systemhotande brottslighet. I dag har kommunens handläggare fått i uppgift att arbeta som ”detektiver” när det gäller fusk med bidrag.

– Vi har halverat kostnaden för försörjningsstöd, mycket av det beror på att vi motat bort fusk. Men vi kan inte göra allt själva. Sverige har system som leder rakt till segregation, som hjälper den organiserade brottsligheten att tjäna sina pengar.

Knepet som stävjar gängen – fler lärare

Men för Södertälje har det viktigaste för att stävja kriminella nätverk inte handlat om hårdare tag eller något annat som skapar stora rubriker – utan om en satsning på skolan. Tidigare var skolorna bland de sämsta i regionen, men nu har resultaten ökat rejält. Gängen får svårare att rekrytera nya unga, när barn ser en annan väg, menar Boel Godner.

– Våra skolor måste vara ännu bättre eftersom de är tryggheten för många barn som växer upp i segregation, i en familj som kanske är kriminell, som fuskar, en otrygg miljö för barn. Då är det skolan och förskolan som är förebilden.