Smittan skenar – delar av Madrid stänger ner

Publicerad 2020-09-21

I Madrid fortsätter antalet nya fall att öka och sjukhusen börjar återigen fyllas med covidpatienter.

Nu stängs delar av storstadsregionen ned med nya begränsningar för restauranger, affärer och folksamlingar.

– Ni kan välja att vara virus eller vaccin, sa presidenten Isabel Díaz Ayuso till regionens invånare.

Nästan 9 000 döda och 187 000 smittade. Den spanska huvudstaden var värst drabbad i landets första coronavåg. Nu ser Madrid ut att gå mot en andra våg.

I delar av storstadsregionen ligger antalet smittade på över 1 000 per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

Under fredagen meddelade regionens president Isabel Díaz Ayuso att nya ”exceptionella” restriktioner införs i de värst drabbade zonerna från och med måndag, skriver spanska El Mundo.

  • Det blir förbjudet att röra sig in och ut från områdena om man inte har godtagbara skäl som hälsa, arbete eller utbildning.
  • I kyrkor och på andra religiösa samlingsplatser får högst en tredjedel av normalt antal närvara. Högst 10 personer får närvara vid begravningar inomhus, 15 utomhus.
  • Affärer och verksamheter måste stänga klockan 22, förutom de som anses nödvändiga.
  • Barer och restauranger måste stänga klockan 22 och bara ta in hälften av max antal gäster. Barhäng förbjuds.

De nya restriktionerna gäller 14 dagar framåt och påverkar cirka 850 000 invånare.

Max sex personer får ses

För hela Madrid införs ett förbud mot att ses fler än sex personer, vilket omfattar både publika möten och privat umgänge hemmavid.

Regionpresident Isabel Díaz Ayuso har sagt att hon till varje pris vill undvika en ny total nedstängning och vädjar till Madridborna om att respektera reglerna.

– Vi kan bestämma oss för att vara virus och med vårt beteende bidra till att sprida det mellan familjemedlemmar, vänner, affärer, kollegor och att allt detta är förgäves.

– Eller så kan vi välja att vara vaccin, ha hälsosamma, säkra vanor och hygien, skydda oss och skydda de våra och använda munskydd.

Demonstranter: Diskriminerar fattiga

Men de lokala restriktionerna har orsakat protester. Demonstranterna menar att de diskriminerar den fattigare befolkningen eftersom de riktas mot regionens fattigare områden. I stället vill man se bättre sjukvård och skyddsåtgärder, rapporterar Reuters.

Antalet inlagda på sjukhusen i Madrid ökar också. Uppemot 300 covidpatienter vårdas på intensivvårdsavdelning. Nu förbereds för en återöppning av det gigantiska fältsjukhuset Ifema, som byggdes upp till den första vågen.

De senaste sju dagarna har 600 dödsfall registrerats i hela Spanien.

Tidigare i veckan gick Spaniens premiärminister Pedro Sanchez ut med att Madrid kommer att få stöd från statligt håll för att hantera pandemin.