Äldreboenden hårt drabbade: ”Tragedi för närstående”

Publicerad 2021-02-01

Överdödligheten på landets äldreboenden är lägre under pandemins andra våg.

Men ett 20-tal äldreboenden hade kraftigt ökad dödlighet i slutet av 2020, visar en granskning av SVT.

– Det är en tragedi för den enskilde och närstående, säger Madeleine Lundström, ansvarig för äldreboendet Victoria i Malmö, till SVT.

SVT:s granskning visar att 30 procent fler dog på landets äldreboenden mellan 2 mars och 10 maj 2020, än genomsnittet för samma period 2017-19. De sista tio veckorna 2020 var överdödligheten lägre. Då dog 19 procent fler jämfört med samma period de tre tidigare åren.

SVT:s statistik visar inte vad dödsfallen beror på, men är en indikation på att covid-19 tagit sig in på många äldreboenden.

Av de som verkligen hade dött i covid-19 till 18 januari i år var 46 procent – 4 563 personer — över 70 år och bodde på äldreboenden, visar Socialstyrelsens statistik.

SVT:s granskning visar på stora skillnader mellan kommunernas äldreboenden. I 32 av de 100 största kommunerna var överdödligheten till och med lägre på äldreboendena de tio sista veckorna 2020 jämfört med genomsnittet samma period 2017-19.

Men ett 20-tal äldreboenden runtom i landet sticker ut, med kraftig överdödlighet i slutet av 2020. SVT namnger följande:

  • Victoria, Malmö
  • Åbrädden, Helsingborg
  • Borgvalla, Helsingborg
  • Stattenahemmet, Helsingborg
  • Lammengatan, Lammhult
  • Kolla äldreboende, Kungsbacka
  • Heijkensköldska gården, Södertälje
  • Nordstjärnan, Umeå
  • Tranan, Storuman

Jan Bleckert, chefläkare för primärvården i Skåne, kan inte förklara varför flera äldreboenden i Helsingborg drabbats hårt.

– Vi vet helt enkelt inte. Det är ju samma rutiner och restriktioner som gäller överallt. Men det har varit mycket diskussioner kring superspridare och folk som är sjuka utan symtom. Dessutom är det hög smittspridning i Helsingborg, det kan påverka men inte förklara varför det skiljer sig mellan vårdboendena, säger han till SVT.

”Ser så klart väldigt allvarligt på det”

Tre äldreboenden i Malmö sticker ut i SVT:s statistik, bland annat Victoria. Madeleine Lundström, vd på Förenade care som driver de tre boendena, säger till SVT:

– Jag har naturligtvis tagit del av de inkomna synpunkterna och avvikelserna. Jag ser så klart väldigt allvarligt på det. Det är en tragedi för den enskilde och närstående.

Madeleine Lundström, vd på Förenade care.

SVT har också namngett några äldreboenden som lyckats hålla tillbaka coronasmittan under den andra pandemivågen. Här är de:

  • Eskilshem, Eskilstuna
  • Olovslunds äldreboende, Järfälla
  • Kungsljuset, Borlänge

I början av maj berättade Aftonbladet om situationen på Kungsljuset i Borlänge. Då hade 12 av 51 gamla på äldreboendet dött mellan 21 mars och 10 april, de flesta sannolikt i covid-19.

Läget är mycket bättre i dag – Kungsljuset har varit coronafritt sedan i maj. Alla äldre på boendet och delar av personalen har fått sin första vaccindos, rapporterar SVT.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen