Stor ökning av trasiga kopparspiraler

Fredrik Lilja/TT

Publicerad 2021-01-25

Rapporter om kopparspiraler som går sönder har fördubblats mellan 2019 och 2020. Arkivbild.

Problem med kopparspiraler som går sönder och ibland lämnar kvar plastbitar i livmodern ökar. 2020 tog Läkemedelsverket emot 385 anmälningar – en fördubbling jämfört med 2019.

– Har man fått en kopparspiral insatt i Skåne så ska man höra av sig till sin vårdcentral, men i övriga Sverige behöver man inte vara så orolig, säger överläkare Helena Kopp Kallner till TT.

I princip alla anmälningar som kommit in kopplas till ett parti kopparspiraler av typen Novaplus T380, som användes i vården 2015–2017, då partiet återkallades.

– Det är viktigt att man, om man misstänker att man har en sådan här spiral, kontaktar hälso- och sjukvård eller den vårdinrättning där man har fått spiralen insatt för att kontrollera men också rådgöra om det är lämpligt att byta spiralen i förtid, äger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverkets avdelning för medicinteknik, till P3 Nyheter som var först att rapportera om problemet.

Orsaken till att spiralerna går sönder ska enligt det spanska företaget Eurogines säkerhetsmeddelande vara "felaktig tillverkning från leverantören av råmaterialet".

Det är framförallt Region Skåne som har drabbats.

– Vi har satt in 5 800 spiraler av det märket som kan vara defekta, som kom från de lådorna, säger Karin Hallstedt mödrahälsovårdsöverläkare i Region Skåne som nu planerar en informationskampanj till kvinnor som använder kopparspiral.

Skadar inte livmodern

Helena Kopp Kallner är överläkare och ansvarig för familjeplaneringsgruppen inom Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG). Hon tycker inte att kvinnor med kopparspiral behöver vara så oroliga.

– Det är inte så att man tror att den trasiga kopparspiralen orsakar skador på livmodern. Den största risken är att den inte skyddar lika effektivt och att man blir gravid eller att den blir svårt att ta ut: att inte hela spiralen kommer ut och att det blir en bit kvar i livmodern och att man då måste göra ett litet ingrepp för att ta ut den här kvarvarande delen, säger Helena Kopp Kallner

– Vi vet inte exakt hur många extra ingrepp det har blivit, men vi vet ju att det är ganska många spiraler som det har varit problem med.

Kontrollera vilken spiral

TT: Kan man upptäcka att man har en trasig spiral i kroppen?

– Det gör man inte förrän man försöker ta ut den. Och sannolikt är de inte trasiga när de ligger i livmodern utan det är helt enkelt så att när man drar ut den så klarar den inte påfrestningen och går sönder.

TT: Vad säger du till kvinnor som nu oroar sig för det här?

– Vet man att man fått en spiral insatt som heter Novaplus eller undrar om man har det så får man höra av sig till sin mödravård och kontrollera vilken spiral som man har fått insatt. Och rekommendationen nu, som jag har förstått det från region Skåne, är att de tycker att man ska ta ut de här spiralerna. Men jag vet inte om jag håller med om det. Det är ju så att orsaken till att man inte blir med barn är att det finns koppar i spiralerna och det finns inget tvivel om att det finns koppar i den här spiralen.

Hon säger att kvinnor som har de bristfälliga spiralerna bör informeras.

Kopp Kallner poängterar också att den defekta spiralen drabbat främst Skåne.

– Sedan är det i några enstaka mödravårdscentraler i Stockholm som har haft den här spiralen. Så det finns ingen anledning att alla kvinnor i Sverige ska känna stor oro över att deras kopparspiraler kommer att gå sönder när de tar ut dem. Utan tvärtom kommer det att drabba ett fåtal kvinnor som har fått dem insatta just på de här mödravårdscentralerna eller om man har fått den insatt i Skåne.