Assistansbolagets chefer åkte på helikoptertur och andjakt

LSS-företagets ägare döms för skattebrott – drog av tennisträning, skräddarsydda kläder och Ibiza-resa

Uppdaterad 2021-05-02 | Publicerad 2021-05-01

Personlig tränare för 130 000 kronor på Stureplansgym, mahognybord från Svenskt Tenn och andjakt med slottsägare och kungavänner.

Företagsutgifter, enligt de två ägarna bakom ett assistansbolag som riktar sig till personer med funktionsvariationer.

– Jag känner inte att jag gjort något fel, säger en av männen, som nu dömts för skattebrott.

Vid ett tillfälle hyrde de två företagsägarna en helikopter i Nice för 63 000 kronor och tar en flygtur längs hela franska Rivieran. I Ekobrottsmyndighetens förundersökning säger de sedan att syftet varit att ”leta efter tänkbara platser för ett LSS-boende”.

– Mäklaren sa att det var nödvändigt att använda helikopter för att hinna se alla aktuella platser, säger en av männen i förhöret.

De tycks särskilt intresserade av resmål där det är minst 20 grader varmt, ett klimat lämpligt för rehabilitering och “solsemester åt handikappade” enligt männen. Därför har de också varit på jobbresor på exempelvis Kreta, Kefalonia, Ibiza, Mallorca och thailändska ön Koh Samui. De har ofta rest tillsammans med familjemedlemmar, bott på lyxhotell samt utnyttjat conciergetjänster, barnvakt och roomservice, på assistansbolagets bekostnad.

Några funktionsanpassade LSS-boenden ser man dock aldrig röken av i semesterparadisen. 

Fick betala tillbaka miljonbelopp

2015 fick Skatteverket upp ögonen för assistansbolaget, som har säte i Stockholm och verksamhet på flera orter i landet. Bolaget riktar sig till personer som har rätt till assistans enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och har de senaste fyra åren omsatt över en halv miljard kronor, där intäkterna främst kommer från statliga och kommunala assistansersättningar.

Men Skatteverket trodde varken på männens berättelser om resorna, eller på att de letat boenden för rullstolsburna från en helikopter på Rivieran.

Vad gäller hyra av helikopter i Nice, bedömer Skatteverket att det inte är trovärdigt att helikoptern hyrdes i syfte att leta efter rekreationshem. Det är inte sannolikt att man från helikoptern kunnat bedöma eventuella objekt, dess skick och tillgänglighet för funktionshindrade”, skriver myndigheten i sitt beslut. 

Granskningen innebar att de två männen upptaxerades med drygt 760 000 respektive 480 000 kronor. Dessutom blev företaget skyldigt att betala runt en halv miljon kronor i uteblivna skatter och avgifter.

Nu har männen, en 47-åring från Lidingö och en 40-åring boende i Nacka, även dömts för skattebrott.

Männen hade bland annat tagit med familjemedlemmar till lyxhotell i Rom.

Andjakt med kungavänner

I tingsrättshandlingarna framträder två affärsmän som levt glamourösa liv i societetskretsar. Lyxsemestrar på femstjärniga hotell i London, Rom och Kalifornien, skräddarsydda kläder från klassiska herrbutiken Hans Allde på Östermalm samt gymkort och tennisträningar för barnen, är några privata extravaganser de dragit av på företaget där de varit delägare och chefer.

Att de redovisat även jaktarrangemang, privata jaktstövlar och ammunition på LSS-bolaget, förklaras enligt männen av deras brinnande engagemang för att funktionshindrade ska få träna så kallat handikappskytte.

Men när Skatteverket begärde att få se deltagarförteckningen från en andjakt på en gård i Sörmland, ett event för 160 000 kronor, så visade den sig snarare påminna om vip-listan till en bal på slottet: på andjakten deltog välkända finansmän, grevar, friherrar och kungavänner. Flera av dem var gamla skolkamrater från privatskolan Sigtuna, där en av de nu skattebrottsdömda männen också gått.

–  Det var potentiella riskkapitalister eller banktjänstemän. Därför började jag med jakt och ville komma närmare dessa personer. Bolaget behövde kapitalet, säger mannen.

Hyrde lyxyacht – av sin egen fru

Stockholms tingsrätt beskriver männens förhållande till företagets pengar – och allmänhetens, i form av skattemedel – som stundtals slarvig, tanklös och likgiltig, präglad av en ”låt-gå-attityd”.

40-åringen och 47-åringen döms exempelvis för att återkommande ha dragit av hyran för en lyxyacht, en kostnad på mellan 8 000 och 15 000 kronor per dygn. Trots att båtens ägare är hustrun till en av männen. Företagarnas egen utsaga – att “båtutflykter i hård sjö var tänkt som en komponent i den aggressiva förvärvsstrategin” och att man diskuterat styrelseuppdrag ombord – godtogs inte av rätten. 

Men enligt tingsrätten är det på flera punkter svårt att visa att männen haft uppsåt att lämna oriktiga uppgifter och smita undan skatt, och de frias från flera brottsanklagelser.

– Jag kommer nog begära en prövning i hovrätten, jag uppfattar att de har kommit in i en rutin av att ”ta det på bolaget”, utan att reflektera om det är en rörelsebetingad kostnad eller inte, säger åklagaren Ove Lundgren vid Ekobrottsmyndigheten.

Nekar till brott: ”slarv”

Tingsrätten menar att straffvärdet för de skattebrott männen döms för uppgår till några månaders fängelse, och bestämmer påföljden till villkorlig dom och dagsböter på 150 000 kronor var.

Männen själva nekar till brott, och menar att det beror på slarv, till exempel att de bara råkat använda företagskortet. Båda kommer också att överklaga domen.

– Vi tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning. Det må vara misstag i vissa fall, men det är inte straffrättsligt angripbart, säger 40-åringens försvarsadvokat.

47-åringen har i dag en chefspost i ett annat företag som bland annat förvaltar äldreboenden. Han beskriver sig som en ”glad entreprenör” i förhören, och menar att han inte sett det som sin arbetsuppgift att ta reda på vad som gäller.

– Domen är helt felaktig. Vi får se hur det går i hovrätten, vi är förhoppningsfulla, både jag och mitt ombud. Jag känner att jag inte gjort något fel, och där det är sakfel har det inte varit medvetet från min sida. Jag har känt mig komfortabel och hade förväntat mig ett helt annat domslut, jag blev lite tagen på sängen av den här domen, säger han till Aftonbladet.

 

Skatteverkets granskning visade att männen hyrde helikopter i Nice och flög längs franska rivieran.