Frankrike och Tyskland stänger ner igen – för att stoppa smittan

Uppdaterad 2020-10-29 | Publicerad 2020-10-28

Smittspridningen av coronaviruset ökar kraftigt i Europa.

Nu inför både Frankrike och Tyskland återigen nya nedstängningar.

– Den andra vågen blir dödligare än den första, säger Emmanuel Macron, Frankrikes president.

Den ”andra vågen” av smittspridning har under senaste tiden gett sig till känna i Europa. Flera länder har högre bekräftade fall per dygn än någonsin. Något som nu också speglar sig i ländernas agerande.

Tyskland och Frankrike är två av länderna som återigen inför strängare restriktioner, i hopp om att ta kontroll över coronasituationen. Och under onsdagen presenterade de båda länderna nya åtgärdspaket för att bromsa den pågående smittspridningen av viruset.

Inför nationell nedstängning

Frankrikes president Emmanuel Macron, höll under onsdagskvällen ett tv-sänt tal till nationen. Han sa då att landet är ”överväldigat” av en andra våg, som utan tvivel blir svårare än den första.

Enligt Macron kommer troligtvis omkring 9 000 personer vara i behov av intensivvård i mitten av november, vilket motsvarar upp emot hela landets totala kapacitet.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron meddelar också att landet nu inför nya, strängare restriktioner med anledning av den pågående smittspridningen. Bland annat utlyser man en nationell nedstängning, som börjar gälla från och med på fredag.

Detta innebär att det inte längre kommer att vara tillåtet att resa mellan olika regioner i Frankrike. Man stänger även ner restauranger och barer. Och huvudregeln för arbetande i landet kommer att vara att jobba hemifrån.

– Vi behöver vidta nya åtgärder för att hantera corona, sa Macron.

Skolor kommer däremot att fortsätta hålla öppet som vanligt, med undantag för universiteten där studenterna i stället kommer att få distansundervisning.

– De nya reglerna kommer att gälla fram till den 1 december, sa presidenten.

Han tillägger att reglerna om nedstängning kan komma att lättas tidigare, om antalet nya smittfall per dygn sjunker till omkring 5 000. Under onsdagen rapporterades 33 405 nya bekräftade fall i Frankrike, enligt siffror från Världshälsoorganisationen WHO.

Merkel: Förhindra nödläge

Bara timmar innan det franska beskedet höll Tysklands förbundskansler Angela Merkel en presskonferens. Då konstaterade hon att läget var akut – och att man införde nya restriktioner.

– Vi måste agera, och det nu, för att undvika ett akut nationellt nödläge, sa hon.

På onsdagen såg landet sin högsta dagssiffra över insjuknade hittills: närmare 14 000 bekräftat smittade.

Hon meddelade också att den tidigare så effektiva smittspårningen nu havererat i många regioner – det är helt enkelt inte möjligt att följa upp infekterade personer. 75 procent av de dokumenterade fallen har nu okänt ursprung.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

De nya restriktionerna innebär bland annat att stora folksamlingar förbjuds, att restauranger och barer tvingas slopa all servering med undantag för take-away, att hotellvistelser för turism begränsas och att distansarbete införs för alla som kan och har möjlighet att sitta hemma.

Att träffas utanför hemmets gränser regleras också – denna gång får max tio personer från två hushåll mötas.

Gym, badhus och andra rekreationscenter stängs liksom sportevent.

Dock kommer skolor och förskolor att fortsätta hållas öppna. Även affärer får hålla öppet, men med restriktioner för trängsel.

Frågan är dock om den tyska befolkningen tänker hacka i sig de nya krafttagen. Opinionsundersökningar har tidigare visat ett starkt stöd för de tidigare covid-restriktionerna, men nu börjar tålamodet tryta. Enligt undersökningar är runt 53 procent i nuläget för nya begränsningar för att stoppa smittan, medan 43 procent är emot – en tydlig förändring i humöret hos väljarna.

En annan sak är vad som händer med ekonomin.

Merkel lovade visserligen att stöd ska utbetalas till verksamheter och företag, men kostnaden lär ändå bli minst sagt kännbar.

Den omåttligt populära förbundskanslern lär bli satt på en hård prövning, spår många experter. Det finns dessutom en uppenbar risk för turbulens och protester, som redan sett på flera platser runt om i Europa.

Hur det ska sluta vet ingen.

PODD Är den andra vågen här?

Aftonbladet Daily pratar med forskaren Emma Frans om vi befinner oss i en andra våg i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen