Uppgift: Flera ihjälskjutna inför Tanzaniaval

TT-AFP

Publicerad 2020-10-27

Det tanzaniska oppositionspartiet Chadema har varnat för valfusk inför valet den 28 oktober. På bilden lämnar partiets Tundu Lissu, till vänster, in sin valnominering i augusti.

Tio personer har skjutits ihjäl av polis i Tanzania inför presidentvalet på onsdag, enligt ögruppen Zanzibars största oppositionsparti ACT-Wazalendo. Minst 50 uppges ha skadats.

Polisen sköt tårgasgranater och använde skarp ammunition på ön Pemba i arkipelagen Zanzibar, som traditionellt är ett oppositionsfäste med en historia av ifrågasatta val och efterföljande våld, rapporterar en AFP-reporter på plats. Journalister jagades bort från platsen.

– Vi satt utanför en affär. Beväpnade män bara siktade och sköt, säger en man vars släkting ska ha skjutits till döds.

Polisen förnekar att människor dödats, men uppger att 42 personer gripits på Pemba.

Oroligheterna utbröt i samband med att säkerhetsstyrkor tilläts börja rösta dagen före presidents- och parlamentsvalen, vilket oppositionen svarade på genom att uppmana sina anhängare att också gå ut och rösta i förtid.

Motstånd mot fastlandet

ACT-Wazalendo-ledaren Seif Sharif Hamad greps av polis när han försökte lägga sin röst, uppger partiet. Han släpptes senare fri.

Delvis självstyrande Zanzibar, vars befolkning har arabiskt, asiatiskt och afrikanskt ursprung, har länge präglats av sekterisk och politisk spänning och motstånd mot fastlandsstyret.

– Kolonisatörerna (fastlandet) har förtryckt oss nog, så vi tar det här valet på största allvar. Vi är redo att dö för Zanzibar, sade 77-årige Hamad under sitt senaste kampanjmöte i helgen.

I förra veckan varnade ett av Tanzanias stora oppositionspartier på fastlandet, Chadema, för stora risker för fusk vid det kommande valet. Landets valkommission har nekat flera oppositionella parlamentskandidater att ställa upp, rapporterar al-Jazira .

"Spökväljare"

I fredags skrev Chadema-ledaren Freeman Mbowe på Twitter att det fuskas med valsedlar och valregister.

"Det finns miljontals spökväljare och tusentals falska vallokaler", uppger han.

Striden om presidentskapet väntas stå främst mellan den sittande presidenten, Revolutionära partiets John Magufuli, och Chademas Tundu Lissu.

"Vi uppmanar det regionala och internationella samfundet att förmå Tanzanias och Zanzibars styren att tillåta fria och rättvisa val, som hålls fria från våld och hot, de kommande två dagarna", lyder ett uttalande från ACT-Wazalendo.