Tegnell: Ökad spridning på flera håll

Marc Skogelin/TT

Anna Lena Wallström/TT

Jesper Karlsson/TT

Publicerad 2021-03-03

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, vid onsdagens pressträff om det förvärrade läget i hälso- och sjukvården.

Den tredje vågen av covid-19 har kommit till regionen, slår tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt i Stockholm fast.

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell ökar spridningen i flera delar av Sverige. Och en våg talar man om först efteråt, säger han.

Under de tre senaste veckorna har antalet konstaterade fall i Stockholm nästan fördubblats. Under hela vecka 8 konstaterades 6 336 nya fall av covid-19 i regionen. Tre veckor tidigare var det 3 225 nya fall.

– Därmed kan vi konstatera att vi har en tredje våg av smittspridning här och den är här nu, säger Johan Bratt på en pressträff under onsdagen.

Dessutom är den nedgång i antal patienter som behövde vård för covid-19 som syntes efter nyår bruten. Vårdbehovet har börjat vända uppåt igen och nu är det totalt 318 covidpatienter som vårdas på sjukhus.

– Vi vänder från en ganska hög nivå, säger Johan Bratt.

Ökat antal

Även antalet covidpatienter på iva ökar. Nu vårdas 48 patienter med covid-19 på iva i regionen, att jämföra med den lägsta nivån i år på 29 patienter den 20 februari.

– Det är en ganska stor ökning på kort tid, säger Johan Bratt.

– Jag ser väldigt allvarligt på situationen. Vi vill inte se en utveckling där sjukvårdsbehovet ökar kraftigt under närmsta tiden.

Johan Bratt menar att det är för många i Region Stockholm som inte följer råden.

– Varje avsteg från råden innebär en ökad risk för smittspridning, ökat sjukvårdsbehov och ökat antal döda, säger han.

– Det är inte okej att bryta mot råd och rekommendationer. De som inte följer dem riskerar inte bara sig eget liv och hälsa, utan också alla man träffar, säger Bratt.

Osäker tillgång

Det kommer dröja ett bra tag till innan vaccinationerna gör att man kan återgå till ett normalt liv, säger han.

Men från och med nästa vecka påbörjas utskick av information om hur de äldsta i regionen som inte bor på säbo eller har hemtjänst ska vaccineras. De som är 80 eller äldre kommer först få erbjudande om vaccination.

– Alla i den gruppen ska ha fått erbjudande och information inom två veckor, säger Johan Bratt.

Vaccinationerna av de äldsta kommer i huvudsak att ske på vårdcentraler.

– Vaccintillgången är fortsatt mycket osäker. Nästa grupp som ska erbjudas vaccination är de som är 70–79 år.

Planen är att de ska få erbjudande om att boka vaccination vecka 13 och 14, men det kan förändras.

– Tyvärr kan vi ännu inte ge besked om gruppen 60–69-åringar. Men vi hoppas kunna ge besked till dessa snart, och till andra prioriterade grupper, säger Johan Bratt.

Ökar på flera håll

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell, anser att begreppet "våg" är problematiskt.

– Det finns inga klara definitioner för vad en våg är. Egentligen kan man bara tala om en våg efteråt, när man ser hela spridningen. Om det är en våg eller en sakta uppgång eller vad det är för någonting.

Det viktiga är inte huruvida Region Stockholm befinner sig i en tredje våg eller inte, säger han.

– Vi ser en ökad spridning i flera delar av landet. Därför är det jätteviktigt att vi tar ett nytt tag i det här och blir ännu bättre på att hålla avstånd, så att vi begränsar den här ökningen så mycket som möjligt.

Vidare framhåller han att läget varierar över landet, med platser där smittspridningen minskar, platser där den ligger flack och platser där den ökar.

– I Stockholm fortsätter det att öka, men inte lika snabbt. I västra Götaland går det upp ordentligt. I Sörmland går det upp väldigt mycket just nu. I helhet ökar spridningen, säger Anders Tegnell.