Publicerad:
Uppdaterad:

Brittiskt besked om brexit: inleds 29 mars

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Premiärminister Theresa May.
Foto: Stefan Rousseau
Premiärminister Theresa May.

Storbritannien inleder processen ut ur EU nästa onsdag, säger en talesman för den hårt pressade premiärministern Theresa May.

Vi är redo, svarar EU-ledningen.

Den 29 mars åberopar Storbritannien artikel 50, utträdesklausulen, enligt talesmannen.

– Ja, vi har informerats på förhand, bekräftar EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

– Vi är redo att inleda förhandlingar. Vi väntar nu på brevet, säger Schinas.

Rent formellt kommer sedan tre procedursteg att inledas. EU:s stats- och regeringschefer ska först samlas till ett extra toppmöte för att anta sina riktlinjer inför förhandlingarna. Därefter kommer EU-kommissionen formellt att föreslå att förhandlingarna inleds, varpå medlemsländerna slutligen ger sitt tillstånd till EU:s förhandlare Michel Barnier att dra igång arbetet.

Spekulationer om nyval

Processen då villkoren för separationen förhandlas fram ska ta två år. Om man inte kommer överens under den tiden har premiärminister Theresa May sagt att Storbritannien går ur ändå, vilket skulle innebära en så kallad hård brexit.

May stressas också av Skottland, som hellre skulle vilja stanna i EU. Den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon hotar med en folkomröstning om självständighet mitt under brexit-processen.

Dessutom tilltar spekulationerna i London om nyval.

"Ryktena har lagt i en överväxel, så vi reagerar med att sätta oddsen 5/1 på ett nyval i maj, medan man bara får 2/1 på att ett val utlyses senare i år", förklarar spelfirman Ladbrokes enligt Reuters.

5/1 innebär att troligheten för nyval i vår är 17 procent. 2/1 innebär en trolighet på 33 procent.

LÄS OCKSÅ:

Hur tänkte egentligen britterna? Så här! Argumenten för och emot brexit
Efter brexit: Så blir EU och Europa år 2021

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: