Forskare: Dolt hjärtfel gör energidryck farlig

Publicerad 2017-02-16

En ny studie visar att energidrycker kan vara dödliga för personer med ett dolt hjärtfel.

Energidrycker ökar risken för plötsligt hjärtstillestånd hos ungdomar med ett medfött hjärtfel – som de själva inte vet att de har. Det visar en ny australiensisk studie, skriver ABC News.

Energidrycker har de senaste åren blivit ett vardagligt inslag i både ungdomars och vuxnas kosthållning. Det är inte ovanligt att skolungdomar köper med sig en burk till skolan på morgonen och drycken är populär i drinkar.

En burk räcker

Ny forskning från Sydneys universitet visar dock att energidrycker ökar risken för ett plötsligt hjärtstillestånd hos personer med hjärtsjukdomen långt QT-syndrom – en genetisk åkomma som många inte ens är medvetna om att de har, skriver ABC News.

– En enda energidryck kan utlösa farligt högt blodtryck, hjärtstörningar eller till och med plötslig död, säger hjärtspecialisten Belinda Gray på Royal Prince Alfred Hospital i Sydney.

Många unga omedvetna

Långt QT-syndrom är en genetisk hjärtsjukdom som i Sverige drabbar mer än en av 1000 personer, enligt uppgifter från Umeå universitet. Hos personer med sjukdomen kunde ett ökat blodtryck med över än tio procent observeras under studien. Många är inte medvetna om att de har sjukdomen – speciellt inte unga personer.

– Det är den grupp som de här dryckerna marknadsförs starkast mot, säger Belinda Gray till ABC News.

På grund av etiska anledningar kunde studiens deltagare bara ges små doser av energidryckerna, men Belinda Grey tror ändå att den är representativ.

– Verkligheten är den att många unga personer konsumerar fyra eller fler energidrycker tillsammans med alkohol på en kväll. Dryckerna är lätta att få tag på för unga personer, säger hon.

Kritik från industrin

The Beverage Council, en australiensisk industrigrupp som representerar intressena hos importörer och distributörer av alkoholfria drycker, är dock kritiska till studien.

– Det är viktigt att notera att studiens resultat är långt från slutgiltigt. Energidrycker har testats upprepade gånger och bedömts vara säkra av oräkneliga myndigheter för matsäkerhet världen över, säger gruppens talesperson till ABC News.