Hit kan du som transperson vända dig


Vårdcentral och ungdomsmottagning

Uppdaterad 2017-03-14 | Publicerad 2017-03-13

Om du vill ha någon att prata med om din kropp eller din könsidentitet, eller vill påbörja en könsutredning så kan du kotakt med ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller annan allmänpsykiatrisk mottagning i din stad.

Transformering.se

En sida där RFSL ungdom sätter trans och könsidentitet i fokus och där du kan hitta information om trans, sex och relationer och kan få hjälp via en stödmejl. På trans@rfslungdom.se går det dessutom att få svar på alla möjliga frågor om allt från sjukvård till känslor.

HBT-jouren

Behöver du prata med en jourhavande medmänniska om dina tankar kring att komma-ut, ensamhet eller att vara homo- bi- eller transperson? Då kan du, helt anonymt, ringa HBT-jouren. Ring 0771-66 67 68 onsdagar kl. 20:00-22:00 (reducerade öppettider under sommar och storhelger).

Transföreningen FPES

Föreningen jobbar för att stärka transpersoners ställning i samhället och har lokala kontor i landet och annordnar bland annat träffar för transpersoner och går att kontakta på mejl och telefon för dem som har funderingar eller frågor.

Anhöriggruppen

Transföreningen FPES har en anhöriggrupp för att ge stöd och svar på frågor från anhöriga till transpersoner. Gruppen går att kontakta på olika sätt men framför allt via Facebook där den heter ”Närstående till transpersoner – FPES sida för närstående till transpersoner”.

Utredningsteamen

För den som vill göra en könsutredning finns totalt sju team i Sverige. Ett av teamen är enbart inriktade på unga under 18 år. Vissa går att kontakta direkt för egenremisser och andra behöver en remiss från din vårdcentral.

Alingsås: Lundströmmottagningen.

Linköping: TS-mottagningen – Psykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.

Lund: Vuxenpsykriatrimottagning könsidentitet.

Stockholm: Astrid Lindgrens barnsjukhus. (Enbart inriktade på barn och unga under 18 år)

Stockholm: ANOVA, centrum för andrologi och sexualmedicin/enheten för könsidentitetsutredningar. Karolinska universitetssjukhuset.

Umeå: Könsidentitesmottagning (KIM), psykriatiska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

Uppsala: Akademiska sjukhuset, Affektiva specialmottagningen.

Linje59

Nationell telefonjour för ungdomar upp till 25 år som har frågor och funderingar kring homosexualitet, bisexualitet och trans.

Ring 020-59 59 00 (tisdagar kl. 17:00-19:00 och torsdagar kl. 19:00-21:00)

Följ ämnen i artikeln