Många coronarensar – hårt tryck på soptippar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Bertil Ericson/ TT
Hushållsoporna blir fler när många isolerar sig och arbetar hemifrån. Arkivbild.

NYHETER

Under karantän och hemmajobb passar många på att rensa ut skräp och bråte. Återvinningscentralerna har därför fått en anstormning av besökare.

– Det är mängden människor som är svårast att hantera och inte mängden avfall, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

I år verkar vårstädningen vara mer noggrann och omfattande än vanligt. Orsaken tros vara coronapandemin.

– Man rensar garage och slänger mer nu. Det brukar vara så vid påsk, men nu har det varit mer och pågått under en längre tid, säger Anna-Karin Karlsson, förbundsdirektör på kommunalförbundet Gästrike återvinnare.

Hårt tryck i bland annat Gävle och Sandviken har gjort att kommunalförbundet förstärkt återvinningscentralerna med personal.

– Vi måste hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Anna-Karin Karlsson.

Kommuner hantera olika

Samma trend syns runt om i Sverige, enligt branschorganisationen Avfall Sverige.

– Det är väldigt många fler besök på återvinningscentralerna och kommunerna har hanterat detta olika. En del utökar öppettiderna och andra begränsar antalet besökare, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Även mängden hushållssopor ökar på flera håll.

– Det är mer sopor i soprummen och i kärlen vid bostadshus. Folk är hemma mer så det är naturligt, säger Anna-Carin Gripwall.

Positivt för råttorna

Det är en glad nyheter för många råttor, påpekar Anticimex i Stockholm.

– På vissa ställen har det blivit överfullt med sopor. Då kommer först fåglarna och sedan också råttorna. Det är som serverat på silverfat, säger Stefan Alm, servicechef på Anticimex i Stockholm.

Hittills har råttjobben inte blivit fler för skadedjurbekämpningsfirman, men många kopplas till just en ökning av hushållssopor.

– Jag tror att beror på coronaviruset. Vi jobbar hemma och producerar mer sopor, säger Stefan Alm.

Publicerad:

LÄS VIDARE