Många coronarensar – hårt tryck på soptippar

Erik Nilsson/TT

Uppdaterad 2020-04-16 | Publicerad 2020-04-15

Under karantän och hemmajobb passar många på att rensa ut skräp och bråte. Återvinningscentralerna har därför fått en anstormning av besökare.

– Det är mängden människor som är svårast att hantera och inte mängden avfall, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

I år verkar vårstädningen vara mer noggrann och omfattande än vanligt. Orsaken tros vara coronapandemin.

– Man rensar garage och slänger mer nu. Det brukar vara så vid påsk, men nu har det varit mer och pågått under en längre tid, säger Anna-Karin Karlsson, förbundsdirektör på kommunalförbundet Gästrike återvinnare.

Hårt tryck i bland annat Gävle och Sandviken har gjort att kommunalförbundet förstärkt återvinningscentralerna med personal.

– Vi måste hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Anna-Karin Karlsson.

Kommuner hantera olika

Samma trend syns runt om i Sverige, enligt branschorganisationen Avfall Sverige.

– Det är väldigt många fler besök på återvinningscentralerna och kommunerna har hanterat detta olika. En del utökar öppettiderna och andra begränsar antalet besökare, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Även mängden hushållssopor ökar på flera håll.

– Det är mer sopor i soprummen och i kärlen vid bostadshus. Folk är hemma mer så det är naturligt, säger Anna-Carin Gripwall.

Positivt för råttorna

Det är en glad nyheter för många råttor, påpekar Anticimex i Stockholm.

– På vissa ställen har det blivit överfullt med sopor. Då kommer först fåglarna och sedan också råttorna. Det är som serverat på silverfat, säger Stefan Alm, servicechef på Anticimex i Stockholm.

Hittills har råttjobben inte blivit fler för skadedjurbekämpningsfirman, men många kopplas till just en ökning av hushållssopor.

– Jag tror att beror på coronaviruset. Vi jobbar hemma och producerar mer sopor, säger Stefan Alm.