Budskapet till stockholmarna: Håll i – och håll ut

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-16

Läget på intensivvården i Stockholm är stabilt.

Men Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm är orolig att siffrorna ska skena om människor slappnar av nu:

– Håll i – och och håll ut. Tappar vi det här då riskerar smittspridningen få fart igen. Fler kommer insjukna, fler riskerar att dö i förtid.

På torsdagen rapporterade Region Stockholm att 94 personer avlidit i covid-19.

Det är den högsta siffran hittills – dagen innan var det 85.

– Trenden är mycket tydligt, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm, på en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Trycket på sjukvården i Stockholm är konstant mycket högt.

– Antal inskrivna med covid-19 med sjukhusvård ökar varje vecka. Det ökar fortfarande, även om sista veckans ökning är mindre än de övriga, sa Björn Eriksson.

Alla kan drabbas

Trots det har läget inom intensivvården har varit stabilt de senaste dagarna – och det finns platser över.

– Många tillfrisknar och ett antal personer avlider. Oftast är det äldre och de med underliggande sjukdomare som drabbas värst. Men ett allvarligt sjukdomsförlopp kan drabba alla, säger Björn Eriksson, med betoning på ”alla”.

Enligt en prognos borde antalet personer med covid-19 som behöver sjukhusvård i Stockholm kulminera inom de närmaste dagarna – för att sedan vika nedåt igen

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Men Björn Eriksson planerar för ett värre scenario.

Hans största oro just nu är att människor slappnar av, när antalet smittade och antalet som behöver intensivvård ser ut att plana ut.

– Vi är i en fas nu där man kan tycka att vi varit duktiga, man kan tolka signaler som kommer nu som att det håller på att bli bättre, men det är under förutsättningarna att vi är minst lika återhållsamma som vi varit nu. Släpper vi lös allt fruktar jag att den här kurvan kan ta oss uppåt igen, sa Björn Eriksson.

”För tidigt”

Han betonade att det fortfarande är lika viktigt att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer, om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta sjukdomstecken eller om man är 70 +.

– Det viktiga nu är att orka hålla kvar den disciplin vi har. Och alla rutiner lärt oss senaste veckorna. Det är fullt förståeligt om man tröttnat på att vara hemma, man vill ut och umgås med vänner, men nu är inte rätt tid.

– Min oro just nu är att vi kommer att se en liten avmattning och att våra invånare då tar det som en garanti för att man kan återgå till normalt liv igen. Det är i så fall något mycket allvarligt. Det är absolut inte tid att släppa på våra nya vanor och på Folkhälsomyndighetens råd. Vi måste hålla i det de kommande dagarna, sa Björn Eriksson.

Hyllar vårdens hjältar

Han passade också på att hylla alla medarbetare inom vården, inte bara sjuksköterskor, undersköterskor och läkare, utan även de som städar, lagar mat och lägger scheman.

– Sjukvårdens medarbetare har gjort fantastiska insatser. Och de kommer måsta vara uthålliga i ytterligare några veckor, kanske en bit in i juni, sa Björn Eriksson.

Inom intensivvården i Stockholm finns fortfarande kapacitet kvar på sjukhusen, så fältsjukhuset i Älvsjö har ännu inte behövt tas i bruk.

– Men det står klart och kommer att användas om det behövs.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen