Rum för avlidna redo på mässans parkering

TT

Uppdaterad 2020-04-14 | Publicerad 2020-04-13

En skylt med anvisningar till de avskedsrum som förberetts utanför fältsjukhuset i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö. Arkivbild.

På Stockholmsmässans parkering i Älvsjö står två nybyggda baracker redo med tio avskedsrum. Här ska anhöriga få möjlighet att ta ett sista farväl, eftersom det kommer att råda besöksförbud på fältsjukhuset som byggts i mässans lokaler, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi vet att det kan vara svårt men de anhöriga rekommenderas att inte ta i personerna, att inte ha munkontakt eller pussa kroppen, på grund av smittorisken, säger Hesam Akbari, pressansvarig på Region Stockholm, till tidningen.

Älvsjö sjukhus har stått redo att ta emot patienter i en vecka för att vid behov avlasta akutsjukhusen. Men än så länge har det inte behövts. På måndagen uppger regionen att det finns nästan 400 slutenvårdsplatser lediga och omkring 70 intensivvårdsplatser.

Hittills har 543 personer i länet avlidit i covid-19. Samtidigt intensivvårdas 222 patienter vid regionens akutsjukhus.

Utöver de som får intensivvård är det 855 patienter som vårdas på sjukhus med covid-19. Det är först och främst dessa patienter som vid behov kan läggas in på Älvsjö sjukhus.