Ulla, 73: Därför fängslades jag i Japan

Skulle träffa sin amerikanske nätromans – försvann

Publicerad 2020-03-19

Ulla, 73, från Tumba reste till Qatar för att träffa en amerikansk general – men hamnade i japanskt häkte.

Nu berättar hon om hur bedragarna lurade henne att smuggla kilovis med amfetamin.

– Vi pratade nästan varje dag och han ringde till mig nästan varje kväll, säger hon till TV3:s “Efterlyst”.

Den 73-åriga kvinnan fick kontakt med mannen över Facebook 2017.

Mannen kallade sig för Steve Jonson och för Ulla berättade han att han var militär på utlandsuppdrag i Pakistan för den amerikanska armén.

Han skickade bilder på sig själv där han med bländvitt leende poserar framför amerikanska flaggan.

– Ja, jag tänkte att nu har jag varit ensam i så många år så varför inte? Det kan ju vara roligt att ha någon att prata med på kvällarna, säger Ulla till TV3:s “Efterlyst”.

”Världens sexigaste röst”

De två inleder en tät kontakt och skickar meddelanden till varandra varje kväll, Ulla upplever att de inleder en romans.

– Världens sexigaste röst måste jag säga faktiskt. Det var det. Hur han lät? Det kan jag inte förklara men den passade ju bra ihop med hans bild. 

Efter två års kontakt frågade generalen om Ulla kunde tänka sig att åka till Japan via Qatar och Kambodja för att lämna över en väska. 

Väskan skulle innehålla souvenirer till generalens överste, en form av gåva för att slippa undan fortsatt militärtjänstgöring i Irak.

Mannen lockade med att de två skulle flytta ihop efter att uppdraget var slutfört.

Ulla accepterar uppdraget och berättar att väskan överlämnades till henne på ett hotell i Kambodja.

– Jag tittade aldrig i väskan, jag öppnade inte ens och kollade vad det var för souvenirer. 

För “Efterlyst” berättar Ulla att hon checkade in väskan på ett flyg till Tokyo – där hon stoppades av tullen. I väskan hittade tulltjänstemännen 4 kilo amfetamin.

– Ja, då blev jag ju helt förstörd.

Familjen upptäckte bluffen

Hon insåg att hon blivit lurad av den påstådde generalen. 

– Jag såg ju mig själv sittande i fängelse resten av livet. Det var den tanken jag hade. Och även tanken på att blir det allt för många år, då kommer jag ta livet av mig. Och jag hade redan planerat hur jag skulle göra. 

Samtidigt hade hennes familj hemma i Sverige fått larm om händelsen. Genom detektivarbete kunde familjen på egen hand konstatera att “Steve Jonson” inte alls var någon amerikansk general. Bilderna som Ulla hade fått var photoshoppade och föreställde egentligen en fyrstjärnig general vid namn Mark A. Welsh som varit USA:s flygvapenstabschef.

Ulla fördes till ett kvinnofängelse i miljonstaden Chiba utanför Tokyo. Hon placerades i en cell som hon fick dela med en thailändsk kvinna som också misstänktes för narkotikasmuggling. Rummet var helt omöblerat, enligt Ulla, sova fick fångarna göra på madrasser på golvet.

– Man såg fram emot att gå och lägga sig. Det var det man såg fram emot. För att få slut på den dagen. 

”Blev överlycklig”

Den 10 januari dömdes Ulla till 8 månaders villkorligt fängelse.

– Jag började nästan att grina. Jag trodde inte det var sant. Jag blev överlycklig.

Den 17 januari landade hon på svensk mark. Hon säger till “Efterlyst” att hon mår bra och gått stärkt ur händelsen. Men hon vill varna andra för det ökande antalet så kallade romansbedrägerier.

– Som jag var förut så kunde jag inte tänka ont om någon. Inte en människa. Och jag var väldigt godtrogen. Det är jag inte längre. 

Följ ämnen i artikeln