Storbritannien vill senarelägga brexit

Theresa May ber EU om mer tid

Publicerad 2019-04-05

Storbritanniens premiärminister Theresa May begär ytterligare förlängd tid för att ro iland de snåriga förhandlingarna om landets utträde ur den Europeiska unionen.

Förslaget är att datumet flyttas fram till den 30 juni.

Det innebär att landet kan behöva hålla val till EU-parlamentet.

Begäran om att skjuta upp brexit ytterligare har lagts fram i ett brev som Theresa May skickat till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Storbritannien föreslår att perioden ska vara till och med den 30 juni 2019”, skriver hon.

Om ett utträdesavtal blir godkänt och klart innan dess föreslår May att brexit ska kunna ske tidigare än så.

Britterna förbereder att hålla val till EU-parlamentet, men vill kunna ställa in detta om ett utträdesavtal godkänns som innebär att landet kan lämna EU före den 23 maj, skriver May.

Nytt förslag från Tusk

Samtidigt föreslår Tusk att Storbritannien ska få en tolv månader flexibel brexit, uppger flera medier.

Förslaget innebär att Storbritannien skulle kunna lämna unionen snabbare än tidigare förslag, men måste samtidigt godkännas av både det brittiska parlamentet och EU:s ledare.

– Det är Tusks idé. Den kommer att presenteras för medlemsländerna i dag, säger en EU-källa till nyhetsbyrån AFP.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kan förslaget komma att presenteras för Theresa May nästa vecka i Bryssel. Om hon skulle acceptera det måste Storbritannien ordna med val till EU-parlamentet i maj.

Grundplanen var att britterna skulle lämna EU den 29 mars, men utträdesavtalet som May förhandlat fram med EU har inte godkänts i det brittiska parlamentet.

Tre år sedan folkomröstningen

Just nu är det den 12 april som gäller för Storbritannien att föreslå en brexitplan som EU måste godkänna. Annars kommer landet att krascha ut på det datumet utan en överenskommelse.

May har tidigare i veckan sagt att hon vill ha en förlängning som är så kort som möjligt.

Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har i veckan inlett samtal för att söka en kompromiss kring utträdesavtalet, som det brittiska parlamentet tre gånger har sagt nej till.

Det är snart tre år sedan britterna i en folkomröstning röstade ja till att lämna EU.

ANNONS