Hundratals svenskar fast i sandstorm

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Gran Canarias flygplats har tvingats stänga sedan en sandstorm dragit in. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT/NTB
Gran Canarias flygplats har tvingats stänga sedan en sandstorm dragit in. Arkivbild.

Hundratals svenskar är strandsatta sedan en kraftig sandstorm har svept in över Kanarieöarna. Stormen pågår och flygtrafiken ligger nere under natten.

Den massiva sandstormen, en så kallad röd calima som för med sig röd sand från Sahara, har tvingat alla flygplatser på Kanarieöarna att stänga.

Resebolaget Ving har 370 resenärer som inte kan lämna Gran Canaria. De skulle ha lyft 19.30 lokal tid på lördagen. Två av Vings flygplan som var på väg ner till ön, med sammanlagt 575 resenärer, har tvingats mellanlanda i Faro i Portugal.

Ytterligare 167 passagerare skulle ha flugit klockan 18.30 med Norwegian till Göteborg.

– Vi arbetar på att få fram passagerarna till deras destination. Det är klart att om man har fått flyget inställt så ser vi till att man blir inkvarterad på hotell, säger Andreas Hjörnholm, presstalesperson på Norwegian Airlines, till TT.

Det är ännu oklart när flygtrafiken återgår till det normala. Enligt uppgifter till Ving kommer stormen vara till söndagsmorgonen.

– Det som händer nu är att våra resenärer övernattar på hotell över natten medan vi tittar på nya flygtider under morgonen. Det kommer inte gå några plan i natt, säger Charlotte Hallencreutz, presstalesperson för Ving.

Även ett fåtal resenärer som har rest med resebolaget TUI har drabbats, skriver Svenska Dagbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE