Shirin, 40: ”De hade intensivt sex precis framför oss”

Fyrishov kände till badhus-sexet utan att anmäla

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-20

Montage. Kvinnan på bilden är inte Shirin.

Det skulle bli en rolig eftermiddag i utomhuspoolen tillsammans med dottern.

Istället hade två män sex precis bredvid dem. Trots att Fyrishov igår lovade att de polisanmäler alla fall av sexuellt ofredande så kan Aftonbladet nu visa att det inte stämmer.

– Det är ju en direkt lögn. Jag tror man är väldigt rädd om sitt rykte, men man får inte låta sånt här fortgå, säger Uppsalabon Shirin, 40.

Solen lyste och det var 25 grader varmt när Shirin, hennes man och deras fyraåriga dotter bestämde sig för att gå till Fyrishovs utomhuspool den söndagen i juni förra året. Hennes man lägger sig och solar medan hon och dottern kliver i vattnet.

I bassängen sitter redan två killar och Shirin reagerade först inte särskilt mycket på att de sitter i knä på varandra.

– Jag tänkte ”gulligt, de kramas”. Men sen ser jag hur de ser ansträngda som fan ut. Då ser jag hur han som sitter under håller fast han över, och han säger ”skynda dig då för fan”. Han juckar snabbare och begraver ansiktet i ryggen.

Shirin skrev ett inlägg om det som inträffat. I kommentarerna bad hon Fyrishov om svar. Men det uteblev.

”What the fuck”

Hon avleder dotterns uppmärksamhet och lämnar bassängen. Hon ser sig om. Ingen annan har märkt vad männen i bassängen gör. Direkt haffar hon två badvakter och berättar om männens intensiva sex. Badvakterna tror först inte på henne, men när en tredje kommer så avbryter de männens akt.

Männen får sitta kvar sammanflätade en stund innan den ena kliver upp och får prata med en vakt. Och efter ett kort samtal får männen gå.

– Jag tänkte bara ”what the fuck”. Ingen tog deras uppgifter, de bara försvann, säger Shirin.

Vi fortattse att gå dit, jag skrev det till och med. Det är ju inte fyrishovs fel. Men jag tycker inte om hur de sköter det hela, säger Shirin.

Fick anmäla själv

När det som hänt hunnit landa hos familjen bestämmer sig Shirin för att kräva ett svar. Hon skriver ett inlägg på facebook, taggar Fyrishovs officiella sida och ber om en förklaring. Ingenting hände. Hon taggade dem igen utan resultat. Upprörda kommentarer från andra privatpersoner började istället rulla in. Till slut svarade de henne i ett privat meddelande.

– De sa åt mig att polisanmäla! Summa summarum så tänkte de inte göra nått, utan tyckte att jag skulle göra något istället. Jag frågade om de hade deras uppgifter, men de ville inte säga nått om det.

Gillar Fyrishov

För Shirin handlar det inte om att knäcka ett företag hon inte gillar, tvärtom. Hon har gått till Fyrishov sen hon själv var barn, och tänker fortsätta göra så tillsammans med sin dotter. Hon gillar Fyrishov. Men hon gillar inte hur de skötte situationen.

– Jag har själv haft företag och fattar rädslan över att förlora gäster. Jag tror man är väldigt rädd om sitt rykte, men man får inte låta sånt här fortgå, säger hon.

Så sent som idag annonserades det om en ny sexträff på badhuset.

Badhuset: ”Inte vi som blivit drabbade”

Efter gårdagens avslöjande om de annonserade sexträffarna har många vittnat med sina upplevelser. Bilden av badhuset Fyrishov som ett sexnäste har målats upp. Under onsdagen förklarade Mats Rosén, driftschef på Fyrishov att ”Vi har svårt att agera om vi inte känner till det” och att ”Skulle vi uppmärksamma det polisanmäler vi det direkt”.

Nu när Aftonbladet kan visa att badhuset tidigare fått larm om att folk har sex i bassängerna utan att man agerat som lovat, så menar Mats Rosén att de inte anmäler, då det inte är Fyrishov som utsatts för brott.

 Era offentliga kanaler skjuter ju över ansvaret på gästen som blivit utsatt, och säger åt dem att anmäla istället, var det lögn det du sa till mig igår då?

– Det är ju alltid så att vi kan ju bistå och hjälpa till i en sån situation. Men har vi själva inte blivit utsatta så kan vi inte anmäla. Det är ju inte vi som blivit drabbade.

– Jag kan inte kommentera enskilda händelse då jag inte vet hur våra enskilda medarbetare agerat. I normalt förfarande bistår vi våra badgäster om de råkar ut för något.

 Och hur kan det se ut?

– Om en badgäst kontaktar våra värdar, beroende på vad det är så kan vi tillkalla väktare eller tillkalla polisen direkt.

 Hur ser du på att kvinnan inte fick någon hjälp eller några uppgifter om männen så hon kunde anmäla själv då?

– Jag kan inte kommentera det, jag var inte själv där.

 Ni har ju säkert pratat om det som kom fram igår, hur går ni vidare nu?

– Vi agerar ju utifrån att någon säger till, jag kan inte kommentera hur vi arbetar. Vi är tacksamma för upplysningar vi får av omvärlden.

 Hur ska folk känna sig trygga när de går till Fyrishov?

– Vi jobbar hela tiden med att folk ska känna sig trygga på Fyrishov. Vi har ett bad med väldigt utbildade medarbetare som dagligen arbetar med att se till att det är tryggt här.

 Så inga preventiva insatser?

– Har vi en bra dialog med våra gäster kan vi göra vårt bästa för att det ska vara tryggt och säkert här.

– Vi ser hela tiden över våra interna rutiner och arbetar förebyggande för trygga och säkra miljöer på Fyrishov.

Följ ämnen i artikeln