WHO: Osäkert om epidemin planar ut

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-02-12

Stängda affärer desinficeras i Wuhan, i Hubeiprovinsen i Kina.

Antalet nya fall av coronaviruset ökar inte lika snabbt som förut, men det är för tidigt att blåsa faran över, enligt WHO.

– Det här utbrottet kan fortfarande ta vägen vart som helst, säger WHO-chefen.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen (WHO), säger vid en pressträff att antalet nya fall som rapporterats från Kina har stabiliserats under den senaste veckan. Men siffrorna måste tolkas med stor försiktighet, påpekar han.

Kina rapporterade på onsdagen det lägsta antalet nya fall på två veckor, vilket väcker hopp om att epidemin är på väg att bromsa in. Med 2 015 nya fall har hittills 44 653 fall konstaterats.

Mike Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen, säger vid pressträffen i Genève att stabiliseringen av antalet nya fall i Kina låter betryggande, liksom det faktum att viruset uppenbarligen uppträder långsammare och mindre aggressivt utanför Hubeiprovinsen. Han tillägger samtidigt att det fortfarande är för tidigt att förutsäga "början, mitten eller slutet av epidemin".

Antalet döda i Fastlandskina har det senaste dygnet ökat med 97 personer och den officiella dödssiffran steg till 1 113 personer.

Viruset har fått namnet covid-19 av WHO.

Följ ämnen i artikeln