Delar ut gratis lunch i Malmö: ”Stort behov”

Uppdaterad 2020-05-13 | Publicerad 2020-05-12

Ellen Sverdrup, aktivist i Allt åt alla.

Pandemin har lett till en tuffare ekonomisk verklighet för många.

Någonting som fått Allt åt alla att börja dela ut gratis lunchlådor i Malmö.

– Vi ser att det finns ett behov, säger aktivisten Ellen Sverdrup.

Då coronakrisen slagit hårt mot privatekonomin för många - med de varsel, konkurser och permitteringar som den inneburit - har vänsterorganisationen Allt åt alla börjat med matutdelning i Malmö. Bakom initiativet ligger deras nätverk Granne till granne.

Gratis lunchlådor delas då ut till de behövande, vilket motiveras med att många i Malmö redan sedan tidigare haft en ansträngd ekonomi.

– Det finns många som har det tufft. Det är för de behövande och handlar om att vara omtänksam mot andra och bry sig om varandra, säger Ellen Sverdrup, aktivist i Allt åt alla.

”Alla lådor tog slut”

Enligt henne har intresset för att hämta mat varit stort.

– När vi kollade hur stort behov det fanns nu i torsdags så visade det sig att behovet var stort. Alla lådor tog slut och många hörde av sig och frågade om det ska ske igen, säger Ellen Sverdrup.

Mat som skänks bort kommer från Rädda Barnen i Malmö.

– Vi började med 20 lådor. Det finns nog större kapacitet men vi testar nu för att se hur stort behov det är.

Delas ut två dagar

I nuläget delas lunchlådorna ut på tisdagar och torsdagar.

– Det var för att vi är ett gäng som tänkte att vi skulle kolla hur stort behovet är och hur mycket kapacitet vi hade. Det handlar om att göra det här på ett hållbart sätt.

Huruvida det finns möjlighet att utöka till fler dagar är för tidigt att uttala sig om.

– Det kanske det finns men det kan jag inte svara på nu. Vi har bara haft det vid ett tillfälle. Då la vi ut info på Facebook om att det finns lådor att hämta och det var stort intresse. Så vi ska fortsätta med det här och får se hur stort intresset är.

”Det finns ett behov”

– Det är för tidigt att säga något sånt nu men vi ser att det finns ett behov och tycker att det är viktigt att försöka hjälpa varandra och stötta varandra.

Hur länge ska ni göra det här?

– Så länge vi har ork och det finns ett behov vill vi göra det. Vi tycker att det känns viktigt att försöka hålla uppe det om det finns ett behov och folk behöver hämta mat.

Maten hämtas på Sociala Centret Solidar på Möllevången.