Unga spelare finner vänskap och kränkningar

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2019-05-16

För många unga killar innebär tv- och datorspel med och mot andra en viktig plattform för vänskap. Men spelvärlden innehåller också en hel del kränkningar, enligt en ny undersökning från organisationen Friends. Arkivbild.

Spelvärlden är en plats med förolämpningar, kränkningar och påhopp. Men också en plattform där många unga träffar vänner, känner sig trygga och har roligt. Det visar en ny undersökning från organisationen Friends.

För många unga, främst killar, erbjuder tv- och datorspel forum där de dagligen umgås med sina vänner. Men det som händer i spelen är inte alltid positivt, enligt Helena Meyer, utbildare på antimobbningsorganisationen Friends.

– Vi har fått in ett enormt stort antal fritextsvar. De unga skriver saker som: "Det är en viktig plats för mig", "jag träffar vänner", "det är mitt intresse" – men också att det är mycket kränkningar. Många har sett det, en del har blivit kränkta själva. Vissa har kränkt andra, säger hon.

En tredjedel har kränkts

Undersökningen har gjorts av företaget Novus och bygger på 301 intervjuer med 13–19-åringar som alla spelar tv- och datorspel med eller mot andra. 79 procent av de tillfrågade var killar. En tredjedel av de tillfrågade svarar att de har blivit utsatta för kränkningar när de spelat.

– Det är vanligt att unga har egna strategier för att hantera kränkningar på nätet, de känner kanske inte att de vill prata med vuxna. De har inte förtroende eller är rädda för konsekvenser, säger Helena Meyer.

Hon påpekar dock att det inte är så enkelt som att säga att klimatet i tv- och datorspel alltid är kränkande eller att det är en skadlig miljö.

– Det vi ser är en väldigt nyanserad bild. Många av de svarande säger att det är en hård attityd på nätet men att det är något som de anser är normalt. Det är något vi ser också i vårt arbete i skolor, säger hon.

Social miljö

88 procent av dem som svarat säger att de spelar med eller mot andra minst någon gång i veckan.

– Det vi kan se är det stora engagemanget. Det är främst unga killar som spelar, och det här är deras sociala medier, det är här de träffar sina vänner. Det här ger en bild av vilken upplevelse de har av en miljö där de vistas varje dag, säger Helena Meyer.

För många föräldrar kan det vara svårt att sätta sig in i barnens spelande, och att hänga med i utvecklingen av både tekniska aspekter och uttryck.

– Om föräldrarna har ett barn som spelar så har de verkligen experten hemma. Det viktigaste är att lyssna och att intressera sig och gå in i det och vara så fördomsfri som möjligt. Fråga vad som är roligt. Var försiktig med att lägga på värderande ord som att man blir beroende eller att det är osocialt. Det är ett intresse som allt annat. Så var lyhörd och intresserad, säger Helena Meyer.