Hjälparbetare i ebolakris tvingas lämna

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den väpnade gruppen ADF har försvårat WHO:s arbete med att hindra smittspridningen av ebola.
Foto: Jerome Delay/TT/AP
Den väpnade gruppen ADF har försvårat WHO:s arbete med att hindra smittspridningen av ebola.

NYHETER

Världshälsoorganisationen WHO tvingas förflytta 49 hälsovårdarbetare från det eboladrabbade nordöstra Kongo-Kinshasa. Anledningen är det förvärrade säkerhetsläget.

Personalen som evakueras utgör enligt organisationen en mindre viktig del i den styrka av 120 hälsovårdarbetare som är stationerade i den kongolesiska staden Beni.

– Lag och ordning måste återställas så att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete, säger Christian Lindmeier, talesperson för WHO.

De senaste veckorna har stridigheter utbrutit mellan terrorgruppen ADF och regeringsstyrkor. Över 70 civila har dödats av extremisterna i hämndaktioner. Under måndagen meddelade regeringen ett samarbete med FN, där fredsbevarande FN-styrkor kallas in för att skydda civila i regionen.

Otryggheten har lett till våldsamma protester som bottnar i lokalinvånarnas missnöje med regeringens oförmåga att stoppa terrorgruppen.

Två personer dog under tisdagen när demonstranter drabbade samman med polis, uppger myndigheter. Ytterligare fyra demonstranter dog under måndagens sammandrabbningar sedan demonstranter satt eld på stadshuset och flera FN-byggnader.

Över 2 000 personer har avlidit i Kongo-Kinshasa i år på grund av blödarfebern ebola. Världshälsoorganisationen har tidigare uttryckt oro över att den pågående konflikten kan hindra organisationen från att hejda epidemin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN