Finlands statsminister avgår inte i postkris

Martin Mederyd Hårdh/TT

Uppdaterad 2019-12-03 | Publicerad 2019-12-02

En arbetsrättslig dispyt inom posten har lett till en regelrätt regeringskris i Finland.

Statsminister Antti Rinnes största samarbetsparti Centern har inte längre förtroende för honom – men han har själv inga planer på att avgå.

Regeringspartiet Centern meddelade efter flera krismöten på måndagen, under stor medial uppmärksamhet, att det inte längre har något förtroende för statsminister Rinne.

– Vi har starkt förtroende för koalitionsregeringen och regeringsprogrammet, men vårt förtroende har vacklat till regeringens handlingskraft. Vi hoppas att Socialdemokraterna ska återställa det, sade Centerledaren Katri Kulmuni, enligt finländska medier, men Yle noterade att hon flera gånger undvek att svara på frågan om partiet kräver regeringschefens avgång.

Efter ett möte med sin egen partistyrelse inom Socialdemokraterna gjorde Antti Rinne klart att han inte har några planer på att avgå när han mötte ett pressuppbåd.

"Ja eller nej – i morgon"

– I kväll har vi diskuterat situationen och jag måste konstatera att om min kommunikation kallats otydlig så har Centerns kommunikation varit ännu mer otydlig, säger Rinne enligt nyhetsbyrån SPT.

– I morgon vill jag ha ett svar. Ja eller nej till fortsatt regeringssamarbete, säger Rinne, som säger sig vilja få tydliga motiveringar från Centern om de inte vill fortsätta.

Socialdemokraternas partisekreterare säger att hela styrelsen står bakom sin partiledare.

Finlands breda koalitionsregering består av ytterligare tre partier. De Gröna och Vänsterförbundet har inte gjort något offentligt ställningstagande under den senaste händelseutvecklingen. Svenska Folkpartiet (SFP) har däremot uttalat sitt stöd för Rinne.

– Men det är alldeles uppenbart att det har brustit i kommunikationen, säger SFP-ledaren Anna-Maja Henriksson till Yle.

Minister avgick

Den politiska krisen bottnar i en arbetskonflikt vid det finska postverket, Posti. 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal där vissa av dem fick lägre lön.

Mycket har kommit att handla om vilken minister som visste vad om detta och vid vilken tidpunkt. Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt statsministern representerar Socialdemokraterna (SDP), avgick i förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorterarna.

Kritiken har dock kvarstått mot statsminister Antti Rinne och hans hantering av ärendet. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.

Rinne själv har riktat kritik mot Posti och sagt att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen, vilket bolagets ledning nekat till.

Följ ämnen i artikeln