Demokrater vill se mer av Rysslandsutredning

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-03-25

Kraven på att stora delar av den så kallade Rysslandsutredningen ska offentliggöras ökar i ett USA där undersökningen skapar jätterubriker. Justitieminister William Barr, som läst undersökningen, skriver att varken president Trump eller någon i hans kampanj medvetet konspirerat med Ryssland för att påverka valet 2016.

Det var i fredags som den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnade över sin rapport till justitiedepartementet. William Barr, som ägnat stora delar av helgen till att gå igenom den digra luntan, skriver i ett brev till kongressens båda kamrars justitieutskott att ingen i Trumpkampanjen konspirerat eller koordinerat aktivitet med Ryssland, rapporterar public service-kanalen NPR.

Detta trots "upprepade erbjudanden" från individer med koppling till Ryssland.

”Oacceptabelt”

Mueller har även utrett huruvida Trump försökt hindra rättvisans gång genom att sätta käppar i hjulet för Rysslandsutredningen. I rapporten konstaterar Mueller att man "inte drar slutsatsen att presidenten har begått ett brott men inte heller frikänner honom", enligt justitieministerns brev. Men Barr skriver också att han och biträdande justitieminister Rod Rosensten anser att det inte finns tillräckliga bevis för sådana åtal.

Slutsatserna i Barrs brev väcker starka känslor hos Demokraterna i kongressen.

"Det är oacceptabelt att, efter att den särskilde åklagaren lagt 22 månader på att noggrant blottlägga dessa bevis, det tog justitieminister Barr mindre än 48 timmar att fatta beslutet att inte åtala presidenten", skriver de demokratiska ordförandena i representanthusets justitie-, underrättelse och utredningsutskott i ett gemensamt uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Inga ytterligare åtal

De ifrågasätter huruvida justitieministern fattat ett objektivt beslut och kommer med största sannolikhet att begära att delar av det bevismaterial som Mueller tagit fram offentliggörs.

President Trump å sin sida har kallat slutsatserna i rapporten för "ett stort frikännande".

Det var i maj 2017 som den tidigare FBI-chefen Robert Mueller fick i uppdrag att undersöka Rysslands påverkan på valrörelsen 2016 och huruvida president Trumps kampanj agerade i maskopi med Moskva. Med hjälp av 19 advokater har Mueller verkställt runt 500 husrannsakningar, hört cirka 500 vittnen och tagit initiativ till 2 800 domstolsorder om att personer ska infinna sig eller överlämna bevis. Utredningen har resulterat i minst 34 åtal.

Enligt rapporten rekommenderar Mueller inga ytterligare åtal och det finns inga tidigare åtal som ännu inte offentliggjorts.

ANNONS