Beskedet: Två anhöriga på plats på studenten

Publicerad 2020-05-14

Det blir ett utspring i Malmö, om än annorlunda.

Studenterna i Malmö kommer att få springa ut på sina skolor.

Men det får bara vara två anhöriga på plats per elev.

– Det blir inte någon vanlig studentavslutning, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör.

Redan i slutet av april kom beskedet att gymnasieskolorna i Malmö kommer öppna upp för avgångseleverna på studentdagen. Men exakt hur upplägget för studenten 2020 ska se ut har varit oklart.

På en presskonferens på torsdagsförmiddagen redogjorde Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör, för hur årets student kommer se ut.

– Vi har alla klart för oss att det inte blir någon vanlig studentavslutning för eleverna 2020. Det blir något helt annat, sa Rehnberg på presskonferensen.

Förväntningar på ansvar

Restriktionerna från Folkhälsomyndigheten om att max 50 stycken får vistas på en offentlig tillställning har gjort att det får vara max två stycken anhöriga per elev som får närvara vid utspringet.

– Det ger ändå en möjlighet att kunna organisera de här utspringen på ett sånt sätt, i elevgrupper som inte är större, att man kan ha båda sina föräldrar eller vårdnadstagare med på en för familjen viktig aktivitet, säger Lars Rehnberg efter presskonferensens slut.

Risken för att en del elever tar med sig mer än två anhöriga ser han inte som särskilt stor.

– När vi visar på vilket ansvar vi tar för att skapa den här situationen har vi naturligtvis också förväntningar att alla tar sitt ansvar för att det här också ska bli en upplevelse som blir positiv för alla.

Lars Rehnberg.

Klasser kommer delas upp

Men det är ingenting som kommer kontrolleras?

– Det är därför vi också haft samråd med polisen, för att säkerställa att man har en samsyn kring att det här är en lösning som är möjlig.

När det är stora klasser då?

– Då får man helt enkelt dela sina klasser så att man klarar de kraven. Det finns ju en begränsning kring folksamlingar på maximalt 50 personer.

Skolorna i Malmö har skickat in sina egna förslag på hur studentutspringen ska arrangeras och uppläggen varierar från skola till skola. Elever och vårdnadshavare kommer under torsdagen få information om hur det kommer fungera på just deras skola.

Utspring i flera dagar

Att Malmö till skillnad från flera kommuner längre norrut i landet väljer att arrangera ett studentutspring motiveras med att den möjligheten finns inom Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Kan vi hantera det på det sättet som skolorna arbetat fram, som vi haft avstämningar med polisen och som vi haft avstämningar om utifrån smittskyddssynpunkter så tycker vi att det här är en skälig lösning som vi har kommit fram till.

Totalt är det cirka 1 700 elever som tar studenten i Malmö i år. Eleverna kommer att ta studenten under den första veckan i juni. På de större skolorna i staden kommer det att arrangeras utspring flera dagar i rad, då det blir indelat i mindre grupper och kommer vara längre tid mellan utspringen är normalt.