Tegnell: Flockimmunitet räcker inte mot smittan

Publicerad 2020-05-20

Anders Tegnell presenterade resultat av nya antikroppstester på dagens presskonferens.

Men när han fick en fråga om hur det påverkar den så kallade flockimmuniteten satte statsepidemilogen ner foten.

– En flockimmunitet som helt stoppar smittan kommer aldrig att hända, säger han

Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell visade idag upp de första resultaten från antikroppstester i nio regioner runt om i landet. Resultaten är från vecka 18 och ska fyllas på med prover de sju efterföljande veckorna. Datan visar att åldersgruppen över 65 och barn och unga är klart mindre drabbade än folk i arbetsför ålder. Men också att Stockholm är klart mer drabbade än övriga landet. 7,3 procent av stockholmarna som testades hade utvecklat antikroppar den veckan vilket enligt FHM visar en bild av hur coronaspridningen såg ut i början av april.

Än så länge har resultaten inte lagts in i modeller på det viset att FHM gör prognoser framåt vad gäller flockimmunitet i befolkningen.

– Det stämmer väl överens med de modeller vi har gjort tidigare och andra modeller, kanske lite lägre, säger Tegnell.

– Vi tror att 20–25 procent av Stockholms befolkning har haft smittan.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Ser en effekt redan”

I slutet av presskonferensen fick Anders Tegnell en fråga om just flockimmunitet och då valde han att tydligt markera mot det han själv kallar ”myten” om immunitet som finns.

– En immunitet som helt stoppar smittan kommer aldrig att hända. Det en immunitet kan ge är att kan hålla ner smittspridningen, och att man kan släppa på en del restriktioner. Men smittan kommer inte försvinna. Den typen av flockimmunitet där man trycker bort en smitta går bara att uppnå om man kombinerar det med ett vaccin. Det en immunitet på befolkningsnivå kan göra att att underlätta för sjukvården och göra att vi kan släppa på restriktionerna, säger han.

På frågan om vi närmar oss de nivåerna säger Tegnell att vi redan kan vara där.

– Ja, vi ser en effekt av det här redan. Vi har fallande tal, utan att egentligen ha vidtagit några åtgärder de tre, fyra senaste veckorna. 

PODD Så tjänar bluffmakare pengar på corona-oron

Coronapandemin har spridit sig över världen och det verkar dröja ett bra tag innan det finns ett vaccin att använda. Det här skapar stor oro hos många och det i sin tur leder till att folk blir lurade att köpa preparat och produkter som sägs lindra, bota eller motverka coronaviruset. Allt för att tjäna pengar på människors oro. Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat flera av de företagen som försöker sko sig på folks rädsla för coronasmittan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen