Peking vill ha Hongkonglag klar före val

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
President Xi Jinping, i bildens mitt, och andra kinesiska makthavare på folkkongressen i Peking.

Den nya säkerhetslag som planeras för Hongkong är ännu inte skriven. Så hur kan den redan väcka så starka reaktioner?

Bara det att lagen tas fram i Peking får många Hongkong-bor att reagera, förklarar den oberoende Kina-rådgivaren Frédéric Cho.

– Det finns en oro i Hongkong kring Fastlandskinas rättssystem, säger han.

– Det är två olika kulturer, i och med att Hongkong varit separerat från Kina. Jag brukar säga att det är som om Öst- och Västtyskland hade förblivit uppdelade i över 150 år.

Sedan 1997

Han berättar att detta har varit på gång ända sedan förhandlingarna då Hongkong var en brittisk koloni.

– En nationell säkerhetslag är något som Folkrepubliken Kina egentligen hade hoppats kunna införa redan från dag ett, då Hongkong blev Kina igen, den 1 juli 1997.

Men även då väckte det protester, som sedan återkommit i flera omgångar, till exempel under hösten 2003.

– Sedan dess har Hongkong velat hålla fast vid sin juridiska tradition, säger Frédéric Cho.

Inte valfråga

Staden har bland annat yttrandefrihet och andra rättigheter på helt andra nivåer än i Fastlandskina. Kina lovade 1997 att upplägget "ett land, två system" skulle gälla i minst 50 år. Men när nya stora demonstrationer förra året utbröt i samband med ett annat omstritt förslag, om utlämning av misstänkta från Hongkong, kom signaler om att Peking börjat tröttna.

– Egentligen, om man hade följt överenskommelsen om Hongkongs överlämning till Kina från Storbritannien, skulle det här ha fattats på lokal nivå av Hongkongs egna myndigheter, säger Frédéric Cho om säkerhetslagen.

– Men man bedömer i Peking att Hongkong inte mäktar med att anta den.

Det är också en tajmningsfråga – när lokalval hölls i Hongkong i november förra året gick de demokrativänliga krafterna väldigt starkt. I höst är det dags för nästa val, till Hongkongs parlament.

– Med tanke på det vill man ha den här lagen antagen så att det inte blir en fråga till valen i september, säger Frédéric Cho.

Publicerad:

LÄS VIDARE